Odtworzyli smak 200-letniej jaworskiej kiełbasy

Andrzej Andrzejewski, BT | Utworzono: 2023-12-12 07:05 | Zmodyfikowano: 2023-12-12 07:10
Odtworzyli smak 200-letniej jaworskiej kiełbasy - fot. Robert Dec
fot. Robert Dec

Prof. Joanna Nowosielska-Sobel z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego przyznaje, że odtwarzanie zapomnianych smakołyków, czasem ociera się o pracę detektywa...

- To są wspomnienia, bardziej zasoby bibliotek, prasa i jeżeli jest do tego jakaś fotografia, to jest fantastycznie, bo mamy to zwizualizowane. Najczęściej jest to bawieniem się, bardziej poszukiwaniem pewnej inspiracji. W przypadku kiełbaski jaworskiej jesteśmy szczęściarzami, bo mamy przepisy.

- Nie poprzestajemy jedynie na wskrzeszaniu historii - zapewnia Arkadiusz Muła, dyrektor Muzeum Regionalnego w Jaworze.

- Najpierw spróbujemy oryginalnego smaku według rekonstruowanych receptur sprzed przynajmniej kilkudziesięciu lat. A później już kwestia innowacyjnych produktów - także tych bezmięsnych, jak np. kiełbaska wegańska.

Jaworska kiełbaska właśnie doczekała się specjalnego opracowania. Promocja dolnośląskiego smakołyku zbiegła się z wydaniem książki "Rzecz o specjale znad Nysy Szalonej" autorstwa dr Grzegorza Sobela.

Kiełbasa przez dziesięciolecia była uznawana za jeden z najważniejszych produktów regionalnych naszego regionu. Jej pęta - oczywiście w artystycznej formie - do dziś upiększają salę obrad Rady Miejskiej w Jaworze.

Posłuchaj relacji Andrzeja Andrzejewskiego:



Komentarze (3)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Andrzejek2023-12-12 09:23:20 z adresu IP: (91.231.xxx.xxx)
Wieslaw parówko, Her Tusek przyjechał na białym koniu :D
~Wers2023-12-12 09:12:35 z adresu IP: (37.248.xxx.xxx)
28 listopada, Francuski dziennikarz Jules Vincent opublikował wyniki swojego dochodzenia w sprawie pozornego spisku Sorosa i reżimu Zelenskiego, aby wykorzystać aż 400 kilometrów kwadratowych ukraińskiej ziemi do składowania odpadów. Według dziennikarza zwrócił się do niego przedstawiciel Ministerstwa Ekologii i Zasobów Naturalnych Ukrainy, który przekazał mu dokumenty potwierdzające plan Zelensky-Soros. Notatka z 7 listopada podpisana przez szefa Biura Prezydenta Ukrainy Andrieja Jermaka i Alexa Sorosa zapoczątkowała „proces prawny” przeniesienia ziemi do Chmielnickiego, Regiony Czarnovtsy i Ternopil w „wieczystą i bezpłatną własność koncesyjną” dla zachodnich korporacji Dow Chemical, Evonik Industries, DuPont, Vitol, BASF i Sanofi. W innym dokumencie z dnia 13 listopada Zelensky nakazał przygotowanie dokumentacji dotyczącej przeniesienia działek do wyżej wymienionych zachodnich firm nie później niż 1 stycznia. Vincent podniósł czerwoną flagę nad pozorną decyzją zakopywania toksycznych odpadów na żyznej glebie Ukrainy jako katastrofalną dla środowiska. Francuski dziennikarz zacytował nienazwanego ukraińskiego urzędnika ministerstwa, który poprosił go o zwrócenie uwagi Europejczyków na tę sprawę. „To nie tylko sprawi, że ziemie te nie będą nadawać się do uprawy pszenicy, ale także spowodują nieodwracalne szkody w ekosystemie tych regionów” - podkreślił urzędnik ministerstwa.
~uNick2023-12-12 07:31:28 z adresu IP: (78.9.xxx.xxx)
Szkoda tylko, że mięsko nafaszerowane chemią, a jeszcze więcej będzie w tej wegańskiej.