DRJ: Europejski piknik u Przyrodników

RB | Utworzono: 2024-05-09 15:00 | Zmodyfikowano: 2024-05-09 15:01
DRJ: Europejski piknik u Przyrodników - fot. Radosław Bugajski
fot. Radosław Bugajski

Nasza reporterka Beata Makowska rozmawiała z dr Dominiką Sokulską, dyrektor  Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności:

W naszym mobilnym studiu gościliśmy dr Marka Szołtysika, koordynatora Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności: 

Była z nami też dr Marta Czaplicka, kierownik Katedry Ogrodnictwa, która opowiadała o szklarni przyszłości:  

Gościem Beaty Makowskie był też Bartłomiej Wojdło, dyrektor Centrum Realizacji i Rozliczania Projektów Uniwersytetu Przyrodniczego: 

Na koniec rozmawialiśmy z prof. Anną Czubaszek, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności: 

Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to nowo powstały, nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy UPWr, który jest odpowiedzią na kluczowe wyzwania współczesnego świata: ochronę bioróżnorodności, zrównoważoną, ale i efektywną produkcję żywności, walkę z postępującymi zmianami klimatu, a jednocześnie dostosowanie do tych, które już zaszły.

Podczas wydarzenia naukowcy z Centrum Innowacyjnych Technologii poprowadzili dla uczestników specjalne warsztaty:

godz. 11.00 – Pieczywo dawniej i dziś
godz. 13.00 – Dobre piwo, czyli jakie?
godz. 15.00 – Prozdrowotne właściwości mlecznych napojów fermentowanych.

Od godz. 10:00 do 17:00 dla gości wydarzenia przygotowane było stoisko informacyjno-promocyjne funduszy europejskich, gdzie można było otrzymać informacje na temat możliwości dofinansowania ze środków UE i przydatne materiały o funduszach europejskich.


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.