Odkryli związki, które pomagają w walce z zakwasami

Leszek Mordarski | Utworzono: 2014-12-16 13:00 | Zmodyfikowano: 2014-12-16 13:00

Dwa zespoły badawcze z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego otrzymają w tym roku wyróżnienia NOT-u za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki. Nagrodę I-go stopnia dostanie grupa kierowana przez profesora Wiesława Kopcia. Wyodrębniliśmy z mięsa wołowego dipeptydy, czyli składniki charakteryzujące się wysoce prozdrowotnym działaniem - wyjaśniał w wywiadzie dla Radia Wrocław szef nagrodzonego zespołu.

Związki wyodrębnione przez naukowców z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, po pierwsze opóźniają wystąpienie zakwasów, po drugie przyśpieszają regenerację organizmu już po wystąpieniu tych dolegliwości. Wiesław Kopeć podkreśla, że dipeptydy odgrywają też dużą rolę w ochronie naszego zdrowia.

Dipeptydy opóźniają też procesy starzenia komórek. Przeciwdziałają takim schorzeniom, jak choroba Alzhaimera czy choroba Parkinsona.

Reklama

Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.