eduBAZAR Slow Food Dolny Śląsk

Radio Wrocław | Utworzono: 2015-01-26 11:34 | Zmodyfikowano: 2015-01-26 11:36
A|A|A

Edukatorami, Wystawcami i Biesiadnikami będą przede wszystkim aktywni członkowie convivium Slow Food Dolny Śląsk. Ujrzycie tu i posmakujecie produktów lokalnych, manufakturowych, sezonowych, uczciwych i pysznych. EduBAZAR odbędzie się w grupie wielu Mecenasów kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ:WIEDZA O JEDZENIU realizowanego przez Slow Food Dolny Śląsk w przedszkolach, szkołach, bibliotekach, klubach i miejscach nieformalnych. Zapraszamy do wspólnego stołu na biesiadę - podamy przepyszną ZUPĘ ugotowaną na dolnośląskich, ekologicznych warzywach z Gospodarstwa Ekologicznego Renaty Chołodeckiej z Krośnic (wersja wege i mięsna).

W programie:
- wykłady o SFojskiej żywności, tradycyjnym wytwórstwie i miejskim ogrodnictwie
- warsztaty kulinarne / koszt 20zł, zapisy do 28 stycznia
- konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska / nagrody: SFojska żywność)
- biesiada publiczna / koszt 20zł, zapisy do 28 stycznia
- realizacja zamówień na dostawę SFojskiej żywności / zamówienia i przedpłaty 40%
Wstęp na wykłady – bezpłatny i wolny

Warszataty z cyklu WOJ.: WIEDZA O JEDZENIU
20zł/os., wiek >6, prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk, zapisy: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
12.00 – Dolce vita – coś zamiast białego cukru/ zapoznajemy uczestników z różnymi słodyczami i robimy zdrowe śniadanie - Mecenasem tego WOJa są Chwastożercy z Wrocławia: chwastozercy(@)gmail.com + facebook.com/chwastozercy

13.30 – Naolejenie – poznaj lokalne oleje / zapoznajemy uczestników z lokalnymi olejami roślinnymi i mieszamy warzywa na sałatkę - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Jacek Rylski z Olejarni Bożydar w Brzeziej Łące, gm. Długołęka: olejarnia-bozydar.pl

15.00 – Męki mąki – co by tu zmielić/ zapoznajemy uczestników z rodzajami mąki i robimy podpłomyki lub kluseczki - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Izabela i Grzegorz Sznajderowie z Młyna Skokowa w Skokowej, gm. Prusice: mlkynskokowa(@)gmail.com + facebook.com/mlynskokowa

16.45 – Biesiada publiczna - Szef Kuchni Jan Piotr Koziński zaserwuje zupę jarzynową w wersji wegetariańskiej lub mięsno-warzywnej. Pożywna, zimowa zupa ugotowana będzie z produktów naszych Mecenasów WOJa. Szef Kuchni wyczaruje ją na bazie warzyw z Gospodarstwa Ekologicznego Renaty Chołodeckiej z Krośnic oraz olejów Jacka Rylskiego z olejarni Bożydar w Brzeziej Łące. Zupa będzie gotowana na miejscu od godziny 11, po czym zasiądziecie wspólnie ze SFojakami do stołu. Biesiada potrwa do godz.17.45.

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama