Czy wiesz, co jesz? Sprawdź to!

Elżbieta Osowicz | Utworzono: 2009-01-22 09:20 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
Czy wiesz, co jesz? Sprawdź to! - Fot. Marek Zoellner/Radio Wrocław
Fot. Marek Zoellner/Radio Wrocław

Na własny użytek każdy z nas musi być specjalistą we własnej kuchni. Egzamin zaczyna się w sklepie. Szef kuchni jednego z wrocławskich szpitali Ireneusz Wysocki wybierając produkty, z których przygotuje potrawy dla pacjentów, musi wziąć pod uwagę ich wartości odżywcze, ale także cenę. Na liście podejrzanych są produkty które długo się nie psują. Ale kto ze zwykłych zjadaczy chleba wie, że np. E-330 to po prostu kwas cytrynowy a E-621 to niezbyt smaczny i jeszcze niedawno w Polsce niedozwolony glutaminian sodu, stosowany w chińskich restauracjach?

Takich substancji jest o wiele więcej. Dietetyk Elżbieta Żurawińska-Brożek nie pozostawia złudzeń: Chemia jest wszędzie. Jej zdaniem można ograniczać niezdrową żywność, ale uniknąć "wzbogaconego" jedzenia się nie da. Które z nich są dobre dla naszego zdrowia, które szkodzą?

 


Ogółem w Europie dopuszczonych zostało prawie 300 substancji dodatkowych. Centrala Konsumencka w Hamburgu podzieliła je na kilka grup: uchodzące za nieszkodliwe, co do której nie ma sygnałów, że substancja jest szkodliwa dla zdrowia oraz takie, których nie powinniśmy często lub w ogóle spożywać.

Centrala Konsumencka uznała za nieszkodliwe 142 substancje:

E 100 - kurkuma (kurkumina)
E 101 - ryboflawina (laktoflawina),znany również jako witamina B1.
E 101a - fosforan 5-ryboflawiny.
E 102 - fosforan ryboflawiny (związek ryboflawiny z kwasem fosforowym),
E 104 - żółcień chinolinowa
E 110 - żółcień pomarańczowa
E 120 - karmin
E 122 - azorubina
E 123 - amarant
E 124 - czerwień koszelinowa
E 127 - erytrozyna
E 131 - błękit patentowy V
E 132 - błękit brylantowy (FCF)
E 140 - chlorofil i chlorofilyna
E 150A - karmel
E 150 B - karmel siarczynowy
E 153 - węgiel drzewny
E 160A - karoten
E 160 C - kapsantyna
E-160 D - likopen
E 162 - betanina
E 163 - antocyjany
E 170 - węglan wapnia
E 171 - dwutlenek tytanu
E 172 - dwutlenek żelaza
E 200 - kwas sorbowy
E 202 - sorbinian sodu, sól sodowa kwasu sorbowego
E 203 - sól wapniowa kwasu sorbowego
E 260 - kwas octowy
E 261 - octan potasu
E 262 - octan sodu
E 270 - kwas mlekowy
E 290 - dwutlenek węgla
E 296 - kwas jabłkowy
E 297 - kwas fumarowy
E 300 - kwas l-askorbinowy, syntetyczna witamina C
E 301 - askorbinian sodu
E 302 - askorbinian wapnia
E 304 - palmitynian askorbylu
E 306 - mieszanina tokoferoli, naturalna witamina E
E 307 - alfa-tokoferol, syntetycznie produkowana witamina E
E 308 - gamma tokoferol, syntetyczna witamina E
E 309 - delta-tokoferol, syntetyczna witamina E
E 311 - galusan oktylu
E 312 - galusan dodecylu
E 322 - letycyna
E 325 - mleczan sodu
E 326 - mleczan potasu i wapnia
E 330 - kwas cytrynowy
E 331 - cytrynian sodu
E 332 - cytrynian potasu
E 333 - cytrynian wapnia
E 334 - kwas winowy
E 335 - sole sodowe kwasu winowego
E 336 - sole potasowe kwasu winowego
E 337 - winian sodowo-potasowy
E 350 - jabłczan sodu
E 351 - jabłczan potasu
E 352 - jabłczan wapnia
E 353 - kwas meta-winowy
E 354 - sole kwasu meta-winowego
E 356 - adypinian sodu
E 357 - adypinian potasu
E 363 - kwas bursztynowy
E 415 - guma ksantanowa
E 422 - glicerol, gliceryna
E 440 - pektyna
E 470B - sole magnezowe kwasów tłuszczowych
E 471 - mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 472A - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E 472B - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem
mlekowym
E 472 C - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem
cytrynowym
E 472E - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem acetylo-
lub dwuacetylowinowym
E 472F - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
i winowym
E 473 - estry cukrów kwasów tłuszczowych
E 474 - glicerydy sacharozy
E 475 - estry poliglicerynowe tłuszczów spożywczych
E 481 - mleczan sodowy stearoilu
E 482 - mleczan wapniowy stearoilu
E 500 - węglan i wodorowęglan sodu, znany jako soda lub natron
E 501 - węglan i wodorowęglan potasu
E 503 - węglan i wodorowęglan amonu
E 504 - węglan i wodorowęglan magnezu
E 507 - kwas solny
E 508 - chlorek potasu
E 509 - chlorek wapnia
E 510 - chlorek magnezu
E 513 - kwas siarkowy
E 514 - siarczan sodu
E 516 - siarczan wapnia
E 517 - siarczan amonu
E 524 - wodorotlenek sodu
E 525 - wodorotlenek potasu
E 526 - wodorotlenek wapnia
E 527 - wodorotlenek amonu
E 528 - wodorotlenek magnezu
E 529 - tlenek wapnia
E 530 - tlenek magnezu
E 535 - żelazocyjanek sodu
E 536 - żelazocyjanek potasu
E 538 - żelazocyjanek wapnia
E 551 - dwutlenek krzemu
E 552 - krzemian wapnia
E 553B - talk
E 558 - bentonit
E 570 - kwasy tłuszczowe
E 585 - lakton żelaza II
E 640 - glicyna i jej sole sodowe
E 901 - wosk pszczeli biały i żółty
E 902 - wosk kandelila
E 903 - wosk karnauba
E 904 - szelak
E 914 - tlenki wosków polietylenu
E 927 - karbamid
E 938 - argon (gaz)
E 939 - hel (gaz)
E 941 - azot
E 942 - tlenek azotu
E 948 - tlen
E 950 - acesulfam K
E 1404 - skrobia utleniona, skrobia modyfikowana
E 1410 - fosforan jednoskrobiowy
E 1412 - fosforan dwuskrobiowy
E 1413 - fosforowany fosforan dwuskrobiowy
E 1414 - acetylowany fosforan dwuskrobiowy
E 1420 - acetylowana skrobia
E 1422 - acetylowany adypinian dwuskrobiowy
E 1440 - skrobia hydroksypropylowa
E 1442 - fosforan hydroksypropylu dwuskrobiowy
E 1450 - skrobia modyfikowana
Substancje mogące spowodować wystąpienie uczulenia:
E 110 - Żółcień pomarańczowa S
E 122 - Azorubina
E 123 - Amarant
E 127 - Erytrozyna
E 131 - Błękit patentowy V
E 132 - Indygotyna
E 142 - Zieleń S
E 151 - Czerń brylantowa PN
E 210 - Kwas benzoesowy
E 211 - Benzoesan sodu
E 212 - Benzoesan potasu
E 213 - Benzoesan wapnia
E 214 - Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E 215 - Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
E 216 - Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E 217 - Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
E 218 - Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E 219 - Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
E 310 - Galusan propylu
E 311 - Galusan oktylu
E 312 - Galusan dodecylu
E 320 - Butylohydroksyanizol (BHA)
E 321 - Butylohydroksytoluen (BHT)
Substancje mogące powodować bóle głowy:
E 220 - Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)
E 221 - Siarczyn sodu
E 222 - Wodorosiarczyn sodu
E 223 - Pirosiarczyn sodu
E 224 - Pirosiarczyn potasu
Substancje mogące mieć wpływ rakotwórczy:
E 250 - Azotyn sodu
E 251 - Azotan sodu
E 252 - Azotan potasu
Substancje, których duża ilość może spowodować bóle głowy i podrażnienie
nerwów
E 621 - Glutaminian sodu
E 622 - Glutaminian potasu
E 623 - Diglutaminian wapnia
E 624 - Glutaminian monoamonowy
E 625 - Diglutaminian magnezu

Reklama

Komentarze (2)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~chemik2009-01-23 12:51:05 z adresu IP: (195.245.xxx.xxx)
super tylko chciałbym wiedzieć czy E 101a - fosforan 5-ryboflawiny jest trujący czy nie i podobnie z resztą. co z tego ze są wymienione ich nazwy to moge sprawdzic w necie, a i tak z waszych informacji nie wiadomo nic poza tym ze wymieniliscie pełne nazwy.
~Glutamin rulez2009-01-22 09:46:02 z adresu IP: (194.146.xxx.xxx)
To oznacza że w chińskich knajpach można go będzie dodawać na potęgę. Wcześniej był zakazany... Ech paskudny smak ma