Nie z Torunia, a z Dolnego Śląska. Pierwsze pierniki powstały w naszym regionie?

Andrzej Andrzejewski | Utworzono: 2018-08-24 09:40 | Zmodyfikowano: 2018-08-24 09:41
A|A|A

(fot. Andrzej Andrzejewski)

Historii opisanej 7 lutego 1293 roku w dokumentach księstwa świdnicko-jaworskiego. W annałach wspomina się o "wyrabianiu ciast pieprznych" przez lokalnych mistrzów piekarskich.

Teresa Chołubek-Spyt, kierownik działu naukowo-oświatowego nie wyklucza, że pierniki mogła jeść... św. Jadwiga.

- Skoro Bolko II Świdnicki nie wyobrażał sobie świat Bożego Narodzenia bez słodkich pierników, to prawdopodobnie św. Jadwiga mogła nauczyć swojego wnuka Bolka I Jaworskiego tego właśnie zwyczaju.

Mało tego w 1549 roku Lorenc Mel miał prawo sprzedaży swoich pierników w Jaworze. Nawet przy jego wypiekach siedemnastowieczne "Katarzynki" z Torunia są zaledwie dalekimi prapraprawnuczkami dolnośląskich ciast korzennych.

Nasza tradycja pierników to nie tylko smak, ale również kształt.

- Dzięki odrestaurowanym formom w Jaworze nawet dziś produkowane są ciasta, które wyglądają dokładnie tak samo jak 200 lat temu - opowiada Dorota Giers-Lisowska z pracowni konserwatorskiej Jaworskiego Muzeum Regionalnego:

POSŁUCHAJ:

Posłuchaj rozmowy:

Cz. 1

Cz. 2

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Prawda
2018-08-24 10:03:25
z adresu IP: (83.26.xxx.xxx)
Ocena: 2
Ciekawe czy w Toruniu bedzie baner informujący turystów o tym fakcie?
Reklama