Jak smakują Karkonosze?

Piotr Słowiński, el | Utworzono: 2020-01-26 19:23 | Zmodyfikowano: 2020-01-26 19:44
A|A|A

fot. P. Słowiński

Jaka jest najbardziej karkonoska potrawa? - Bez wątpienia jednym z dań charakterystycznych dla Karkonoszy jest żur na zakwasie z grzybami, znany jako karkonoskie kyselo i serwowany do dziś, przede wszystkim po czeskiej stronie gór - mówi Piotr Gryszel, badacz kulinarnej historii regionu:

W rejon Karkonoszy przeniknęła także kuchnia łużycka, czego ślady można znaleźć w czeskich książkach kulinarnych:

Danie serwowano skropione olejem lnianym. Znany jest również karkonoski grzybowiec, czyli ciastko z grzybami i jabłkami. Śląskie niebo, czyli mięso z sosem z suszonych owoców było przed wojną podawane także w polskich Karkonoszach, po ich śląskiej stronie podobnie, jak inna potrawa, która jednak zniknęła z kuchni wraz z dawnymi mieszkańcami - mówi Piotr Gryszel:

Kluski śląskie znane były głównie po śląskiej stronie Karkonoszy i można je znaleźć nawet na ścianach Hali Rajskiej Domu Hauptmanna w miejscu, gdzie jest wszystko, co Dolnoślązak zabrałby ze sobą do nieba. Są tam także cukrowe baranki wielkanocne i babka piaskowa. 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Jac
2020-01-28 20:43:57
z adresu IP: (86.45.xxx.xxx)
Ocena: 0
"Przed wojną w polskich Karkonoszach" czyli kiedy?
Reklama