Zamiast wyrzucać - produkują mniej. Wrocławska podstawówka ogranicza marnowanie jedzenia

Justyna Kościelna, GN | Utworzono: 2022-05-26 14:53 | Zmodyfikowano: 2022-05-26 14:57
A|A|A

zdjęcie ilustracyjne: fot: Marco Verch Professional Photographer/flickr.com (Creative Commons)

Tony jedzenia ze szkolnych i przedszkolnych stołówek trafiają dzień w dzień do kosza na śmieci. Ale przykład podstawówki na wrocławskim Gaju pokazuje, że można to zjawisko znacznie zminimalizować. Po ostatnich modyfikacjach jadłospisu oraz ograniczeniu produkcji, każdego dnia marnuje w szkole ponad 100 kg żywności mniej. Mówi o tym Tomasz Szuba, który przygotował plan naprawczy:

- To pierwszy duży sukces, ale na tym oczywiście nie kończymy - mówi dyrektor placówki Edyta Krajewska, zapowiadając kolejne zmiany:

Ważna jest też współpraca z rodzicami, którzy - mimo że płacą za posiłki - bardzo często nie odwołują ich w przypadku nieobecności dziecka. W szkole na Gaju marnowało się w ten sposób około 200 porcji dziennie.

Ograniczenie marnotrawstwa to jedno z założeń europejskiego programu BioCanteens, w którym biorą udział cztery wrocławskie podstawówki.

Czytaj też:

Wrocławskie przedszkola i szkoły na potęgę marnują jedzenie. Będą zmiany?

Szykuje się rewolucja w szkolnych stołówkach

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Łańcuch dostaw
2022-05-27 02:21:45
z adresu IP: (77.222.xxx.xxx)
Ocena: 2
Ameno
Reklama