"Za mało cukru w cukrze"

Piotr Słowiński | Utworzono: 2011-03-15 02:40 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
"Za mało cukru w cukrze" - Fot. archiwum prw.pl
Fot. archiwum prw.pl

Na polsko-czeskiej i polsko-niemieckiej granicy zrobił się ruch, jakiego nie było od lat.

- Cukier jest po 20 koron - mówi po czesku Ladislav Vodicka z Havlovic.

Czyli po 3 złote i 30 groszy za kilogram. Prawdziwym szokiem była dla Vodicki jest jednak polska cena cukru.

- 5 złotych, to bardzo dużo koron - mówi.

Doktor Marian Kachniarz z Wrocławskiego Uniwersytetu Ekonomicznego mówi, że to sama Unia Europejska doprowadziła do obecnej sytuacji ograniczając produkcję cukru by utrzymać jego ceny.

Posłuchaj:

Reklama

Komentarze (1)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~kick2011-03-15 14:48:20 z adresu IP: (95.160.xxx.xxx)
Słodko to dopiero bedzie