Sala Politechniki jak nowa (Zdjęcia)

Dariusz Wieczorkowski | Utworzono: 2013-11-09 08:23 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
A|A|A

fot. Pryzmat PWr/ Krzysztof Mazur

Zakończony kilka dni temu remont trwał 1,5 roku i kosztował prawie milion złotych. W ramach prac przeprowadzono m.in. renowację drewnianego stropu. Odnowiono także blaty i siedziska.

- Odtworzyliśmy okładziny drewniane i obudowy grzejników. Wymieniliśmy okna i tkaniny na roletach. Przywróciliśmy również pierwotny układ tablic i kształt dygestorium, czyli miejsca, gdzie przeprowadza się eksperymenty chemiczne - wyjaśniał w rozmowie z portalem Pryzmat Robert Dylewicz, kierownik budowy.

Pomieszczenie Politechniki Wrocławskiej powstało w 1910 roku. II Wojna Światowa była jednak łaskawa dla sali. Dzięki temu jeszcze 20 lat po jej zakończeniu na sprzęcie pozostawionym przez niemieckich naukowców robiono doświadczenia.

Jedynym mankamentem tuż po wojnie okazał się brak szyb w oknach. Z pomocą przyszli pracownicy Huty Szkła w Wałbrzychu, którzy w jeden dzień zrobili szkło, niezbędne do oszklenia pomieszczenia. To właśnie na ich cześć, sala nosi imię Robotników Huty Szkła w Wałbrzychu, a potocznie nazywana jest wałbrzyską.

Kliknij na zdjęcie, by przejść do galerii (fot. Pryzmat PWr/ Krzysztof Mazur)

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama