Młyn Hilberta znów zaczął działać [ZDJĘCIA, FILM]

Bartosz Szarafin | Utworzono: 2016-11-28 08:30 | Zmodyfikowano: 2016-11-28 08:30
Młyn Hilberta znów zaczął działać [ZDJĘCIA, FILM] - zdjęcia: Bartosz Szarafin
zdjęcia: Bartosz Szarafin

Maciej Mądry z Fundacji Ochrony Dziedzictwa Przemysłowego Śląska, która opiekuje się już między innymi Parowozowniami w Jaworzynie Śląskiej mówi, że młyn ma się stać ośrodkiem dokumentującym historię techniki:

Fundacja planuje wziąć pod opiekę ten ponad 100-letni obiekt. To że przetrwał do dziś możemy zawdzięczać jedynie wytrwałości jego pracowników, którzy po upadku poprzedniej firmy w 2002 roku, związali własną działalność i kontynuowali pracę. Świetna lokalizacja na styku powiatów dzierżoniowskiego, ząbkowickiego, świdnickiego oraz nyskiego mogły już tylko pomóc. W ten weekend młyn znów tętnił życiem. Jak powiedział nam Maciej Mądry - wszystko w celach dokumentacji:

- Kilka ton mąki zostało przemielone na tych maszynach. To miało z jednej strony jakby pokazać, że ten młyn jest sprawny i te maszyny wciąż nadają się do produkowania mąki. A z drugiej strony zebrać też materiał taki dokumentacyjny, który po prostu pokazuje ten młyn w całości jak on funkcjonuje na wszystkich etapach procesu produkcji. Od zboża po mąkę.

W czasach świetności dzierżoniowski młyn przetwarzał nawet 300 ton zboża dziennie. Przez dekady był jednym z najlepszych i najnowocześniejszych. Pierwszym w Polsce, którego nie napędzały już woda czy wiatr, a para. To ona stanowiła o potędze obiektu. Dzięki napędowi parowemu, był niezależny od pogody, a przez to wydajny. Ten napęd funkcjonował do 1930 roku, kiedy to został wyparty przez silniki elektryczne. Tymczasem istnieje duża szansa, że wkrótce młyn zacznie przyciągać turystów i pasjonatów techniki. Muzealnicy z Jaworzyny przygotowują się do stworzenia z niego żywej pamiątki, która u starszych poruszy wspomnienia, a młodszym pokaże przemiany zachodzące w technologii.

Na połowę grudnia zaplanowano specjalną konferencję, podczas której zostanie zaprezentowana pełna koncepcja ożywienia dzierżoniowskiego młyna.

Zdjęcie poniżej: Bartosz Mikołajczyk


Komentarze (4)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Smutna 2019-03-23 23:57:41 z adresu IP: (217.99.xxx.xxx)
Młyn w Dzierżoniowie powinien nadal pracować pełną parą, tyle dobrych produktów jest nam odbierane. Co zostanie? Chińska mąka? Nowoczesna technologia rentowna dla portfela i zupełnie nierentowna dla żołądka. Serce pęka z żalu patrząc jak świetne zakłady odchodzą do lamusa. Młyn i tak miał sporo szczęścia stając się muzeum, szkoda że Diora, Silesiana i wiele innych zostało zrównanych z ziemią. Urzędnicy chyba zapomnieli, że to co nas tworzy, to historia.
~zabka2016-11-28 15:06:03 z adresu IP: (83.7.xxx.xxx)
Konkurencja dla młyna z Siedlimowa?
~Jarek2016-11-28 20:40:49 z adresu IP: (89.64.xxx.xxx)
Siedlimowic ;)
~Można2016-11-28 14:17:07 z adresu IP: (37.47.xxx.xxx)
Można wszystko jak się chce. Ile to zabytków techniki zostało zniszczonych w ostatnich 30 latach na tym terenie. Z tylko zakładów włókienniczych ile zniszczono zabytkowych urządzeń.