Wigilijne potrawy na Dolnym Śląsku (Posłuchaj)

Michał Hamburger | Utworzono: 2016-12-23 19:11 | Zmodyfikowano: 2016-12-23 19:11
Wigilijne potrawy na Dolnym Śląsku (Posłuchaj) - FOT: agatagotuje.pl
FOT: agatagotuje.pl

Każdy dom ma swoją wigilijną tradycję. Na większości stołów pojawiają się ryby. Dominują śledzie, karpie, ale coraz częściej podczas wigilijnej kolacji zjadamy łososia, szczupaka, sandacza, czy okonia. Jeden z najbardziej doświadczonych dolnośląskich kucharzy Grzegorz Pomietło stawia na tradycję. Co roku przyrządza dla swoich gości karpia w sosie luterańskim. To przepis sprzed wieków, ale doskonały na tę najważniejszą kolację w roku - podkreśla Pomietło:

-Ten przepis ma ponad 200 lat. Dolny Śląsk słynie z karpia. Nawet jeden z cesarzy niemieckich jak przyjechał ze swoją świtą do Wrocławia to zjedli w jeden dzień tysiąc osiemset kilo karpia.

Na stołach pojawiają się różne potrawy, które przywieźli ze sobą osadnicy przed laty. A w regionie mieszkają przecież ludzie prawie ze wszystkich stron świata. Tomasz Hartman, szef kuchni jednej z wrocławskich restauracji, nie wyobraża sobie świąt bez moczki. To typowo górnośląski przysmak:

-Mama kupuje trzy kompoty: agrestowy, czereśniowy i truskawkowy. Dodaje do tego piernik, wszystko rozgotowujemy, dajemy mnóstwo orzechów, kardamonu, czarnej czekolady, a na końcu składniki aromatyczno- smakowe.To już zależy od domu, dlatego ta mączka jest taka różna.

Wszystkich może połączyć kompot z suszu. Bardzo smaczny, aromatyczny i mogący mieć zbawienny wpływ na naszą przemianę materii. - Przygotowania kompotu to banalna sprawa - przekonuje najlepszy polski kucharz młodego pokolenia wg Przewodnika Gault & Millau wrocławianin Łukasz Budzik.

-Mamy tu gruszki, jabłka, śliwki, skórki z pomarańczy i cytryn. Wszytko wędzone lub suszone bo musi być ten posmak... Dodajemy też wodę, cukier, miód i świeże owoce, żeby dodać trochę kompotowego smaku i to wszystko.

Oprócz kompotu z suszu klasyką na dolnośląskich stołach wigilijnych mogą stać się także ryby. Zarówno te słodko, jak i słonowodne, pojawiają się obecnie w wielu polskich domach. Nasz region może się pochwalić wybitnymi okazami m.in. karpia. O tych smakach regionalnej wigilii będziemy mówić w jutrzejszym programie Hamburger na śniadanie. Początek tuż po 8. Przypomnijmy, że tradycyjna wigilijna kolacja powinna się składać z 12 potraw.

Reklama

Komentarze (1)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~PAN MOCZKA a nie Mączka2016-12-24 05:29:35 z adresu IP: (46.90.xxx.xxx)
Zytat: (...) To już zależy od domu, dlatego ta mączka jest taka różna. (...) Nie mączka tylko MOCZKA ... gazetowe NIEDOUKI!!!