Cukier, sól i tłuszcz - to trzy główne grzechy Polaków (PORADNIK)

Martyna Czerwińska | Utworzono: 2017-02-01 19:36 | Zmodyfikowano: 2017-02-01 19:37
A|A|A

zdjęcie ilustracyjne: Charlotta Wasteson/flickr.com (Creative Commons)

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie maksymalnie 1 małej łyżeczki soli dziennie, tymczasem zjadamy jej 2-3 razy tyle. Nie zwracamy też uwagi na to, że cukier jest składnikiem wielu z pozoru niesłodkich produktów, takich jak twaróg, czy jogurt naturalny. A wszystko dlatego, że mimo apeli i kampanii informacyjnych wciąż nie czytamy etykiet:

- Stworzenie bazy produktów jest bardzo dobrym pomysłem. Tylko, żeby stworzyć ją potrzebujemy chwilę czasu. Fajnie byłoby się wybrać na zakupy mając czas, móc porównać kilka produktów z tego samego segmentu, aby wybrać ten najlepszy dla naszego zdrowia - mówi Joanna Pelkowska z Instytutu Żywienia i Żywności.

Łatwo poddajemy się też modzie. W ostatnich latach furorę na rynku spożywczym zrobił np. olej kokosowy.

- Zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Powinniśmy korzystać z tego co jest nasze rodzimy. Nasz olej rzepakowy ma najlepszy skład, zarówno do smażenia jaki i do sałatek - mówi Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności.

Niedługo, także na ulicach Wrocławia, pojawią się billboardy namawiające do ograniczenia soli, cukru i tłuszczu.

Więcej o kampanii i czytaniu etykiet jutro o 14:30 w Poradniku Zdrowego Stylu Życia.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama