Święta to dietetyczne wyzwanie?

Gregor Niegowski, PAP | Utworzono: 2018-12-26 07:05 | Zmodyfikowano: 2018-12-26 07:06
A|A|A

zdjęcie ilustracyjne: Pawel Loj/flickr.com (Creative Commons)

- Potrawy spożywane przez Polaków podczas wieczerzy wigilijnej są bardzo zdrowe – informuje doktor Katarzyna Kasperkiewicz z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

Buraki, ryby, kiszona kapusta, mak, ser – to produkty o dużych wartościach odżywczych. Jedyne ograniczenie zalecane przez specjalistkę przy wigilijnym stole to umiar.

Zdaniem ekspert, znacznie większym od wigilijnej kolacji wyzwaniem dla naszego organizmu jest dieta w pierwszy i drugi dzień świąt, kiedy na stole pojawiają się mięsa i alkohol, spożywane często podczas wielogodzinnej biesiady.

- Siedzenie przy stole od śniadania do kolacji w pierwszy i drugi dzień świąt to naprawdę wyzwanie dietetyczne. Polecam złamanie tej tradycji i wstawanie od stołu po głównych posiłkach, najlepiej wyjść na spacer - podkreśliła doktor Kasperkiewicz.

Element Serwisów Informacyjnych PAP
REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama