Budynek Maxa Berga należący do Politechniki Wrocławskiej zostanie wyremontowany

Joanna Jaros | Utworzono: 2019-07-21 13:20 | Zmodyfikowano: 2019-07-21 13:21
A|A|A

Fot. Pwr.pl

Politechnika Wrocławska wyremontuje zabytkowy budynek przy ulicy Hoene-Wrońskiego. Zostanie tam przeniesiony Wydział Matematyki i nie tylko, wyjaśnia Katarzyna Zacharzewska z Działu Inwestycji i Remontów Politechniki:

Wokół budynku znajdą się strefy rekreacji. Powstanie parking na 20 miejsc i dwupoziomowe wiaty rowerowe. Budynek przy Hoene-Wrońskiego powstał na początku XX wieku jako jeden z pierwszych projektów Maxa Berga. Mieścił się tam Miejskie Szpital dziecięcy. Koszt remontu to około 50 milionów złotych. Studenci powinni wprowadzić się do budynku w II połowie 2021 roku. Doktor Małgorzata Wójtowicz z wrocławskiego Muzeum Architektury pomysł bardzo chwali:

W budynku znajdzie się 16 sal dydaktycznych, pokoje wykładowców a także przestrzeń dla organizacji studenckich i kół naukowych. N tarasie zostanie stworzona strefa relaksu. 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~gosc
2019-07-22 18:31:26
z adresu IP: (188.147.xxx.xxx)
Ocena: 1
A może pani redaktor zainteresuje się postępem prac prokuratury Okręgowej która od 3 lat dogłębnie analizuje wszystkie aspekty sprzedaży tego budynku za równowartość 1/3 ceny rynkowej (0.6 ha terenu plus ogromny kompleks szpitalny wyremontowany w latach 90tych) sprzedany z 6 mln zł (równowartość dużej willi na Biskupin ie czy Zalesiu)
~Mieszkaniec
2019-07-22 00:29:10
z adresu IP: (5.173.xxx.xxx)
Ocena: 1
Pomysł bardzo dobry!
~Fakt
2019-07-21 22:02:07
z adresu IP: (217.97.xxx.xxx)
Ocena: -1
A estakady na placu będą zburzone bo Polskie?
~Hjp
2019-07-21 17:44:39
z adresu IP: (79.110.xxx.xxx)
Ocena: 1
20 miejsc parkingowych I parking dla rowerow. A hulajnogi gdzie??? Czy ta kobieta wieze sie osmiesza....
~były absolwent
2019-07-21 13:54:19
z adresu IP: (83.26.xxx.xxx)
Ocena: 0
A moze by uczcic tego Pana i nie ROBIC DEMOLKI I BUNKROW.TYLKO ZWYKŁA REWITALIZACJE PIEKNEGO OBIEKTU I PONOWNIE UMIESCIC TAM SZPITAL.WYSTARCZY POLITECHNIKO BETONOWANIA MIASTA przy ul.Czerwonego Krzza obskurnym bunkrem,zrobienia łacznika ha ha przy Gmachu Głownym i zabetonowania jezdni na parking dla dostojnikow z POlitechniki.A propo OTWIERACIE WYDZ.NIEPOTRZEBNE dla studentow PO nich nie ma pracy, ale Wy ja macie I wasi profesorowie
Reklama