Nad Kaczawą w Legnicy lepią pierogi

Karolina Kurczab, mk | Utworzono: 2019-08-15 17:00 | Zmodyfikowano: 2019-08-15 17:00
A|A|A

fot. Karolina Kurczab

- Chodzi o to by ulepić ich jak najwięcej w 30 minut - mówi Jolanta Skrzypczak z OSiR Legnica:

- Za chwilę rozpoczęcie Mistrzostw Legnicy w Lepieniu Pierogów. 10 stanowisk jest już przygotowanych do konkursu, Panie i Panowie są przygotowani do lepienia. Za chwilę zacznie się wielka rywalizacja. W ciągu pół godziny mają za zadanie ulepić jak największą liczbę pierogów.

W konkursie od lat biorą udział zarówno panie jak i panowie. Później ulepione pierogi trafiają do garnka i ugotowane prosto na talerze!

- Nie jest trudne, bo to tylko samo lepienie, nic więcej. No porządnie, żeby się nie rozlatywały w gotowaniu. Nie ciężko, to jest satysfakcja! 435 ukleiłam jednego roku. Zobaczymy jak pójdzie, zależy od ciasta, od farszu. Tradycja bardzo fajna!

Ulepione pierogi trafią do polowej kuchni, a stamtąd prosto na talerze legniczan. Festyn Pierogowy to także gry i zabawy dla dzieci, a w tym roku po raz pierwszy również konkurs na wiejską potrawę. Z tej okazji do Legnicy przyjechały Koła Gospodyń Wiejskich. Każda z pań przygotowała popisowe danie, które ocenią jurorzy. Uczestnikom przygrywają ze sceny zespoły ludowe, a festyn zwieńczy wieczorna potańcówka.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama