DRJ: Wyprodukowano pod Śnieżką

Piotr Słowiński, jk | Utworzono: 2019-09-06 12:39 | Zmodyfikowano: 2019-09-06 12:39
DRJ: Wyprodukowano pod Śnieżką - fot. Iwona Diakowska
fot. Iwona Diakowska

Dzięki udziałowi w imprezie blisko 100 producentów lokalnej żywności i rękodzielników, wystawa była prawdziwym świętem Karkonoszy i Gór Izerskich. Smak, zapach i aromat regionu podbili dodatkowo uczestnicy „Bitwy na Smaki". Serwując konkursowe dania, użyli blisko 20 produktów, które powstają u stóp królowej Karkonoszy.

Za sprawą jury profesjonalnego i społecznego, nagroda główna „Bitwy na smaki" oraz statuetka złotej patelni dwukrotnie powędrowała do szefa domowej kuchni - Piotra Bigusa i jego mamy. Kisiel z kociołka oraz Zupa z dyni okazały się bezkonkurencyjne w obu kategoriach. Blisko zwycięstwa były również Izerskie Calineczki, których słodki Zaczarowany ogród na orkiszowym ziarnie przegrał o jeden głos. Jedną piłeczkę mniej od jury od zwycięzcy w kategorii „na słono" otrzymały Wątróbki drobiowe w sosie miodowym z jabłkami - Restauracji Kuźnia Smaków.

Swój debiut w live cooking show mieli również Prezes KARR S.A. Piotr Miedziński oraz Starosta Jeleniogórski Krzysztof Wiśniewski. Pod czujnym okiem dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha przygotowali dwie wersje KARRkonoskiego KARRy, które podbiło podniebienia zgromadzonej publiczności.

Tradycyjnie przyznane zostały „Karkonoskie Jelonki" za Najlepszy produkt spożywczy, Najciekawszy produkt karkonoski. W tym roku statuetki powędrowały w ręce rękodzielników:

  • Lasglass (za las w słoiku)
  • Dziadostwo budowlanka artystyczna Dariusz Godawa (za akwarelę na płycie tynkowej)
  • Firma handlowo usługowa Galena - Małgorzata Kowzan ( za poduszkę z orkiszem).

W trójce najlepszych produktów spożywczych znaleźli się:

  • PPH Lawenda (za miód lawendowy)
  • Green Life Dawid i Zofia Kowalczyk ( za dżem malinowy na parze)
  • Pasieka pod wielką sową (za miód pierzgą).

Imprezie towarzyszyła fantastyczna muzyka. Na scenie pojawili się muzycy z zespołu „ Cimbálová muzika Miroslava Kotlára". Folkowy charakter imprezy podkręcił występ muzyków z kapeli „Chudoba". Całość zamknął klimatyczny koncert GOORALA.

Reklama

Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.