Dziś Międzynarodowy Dzień Chleba! [ZDJĘCIA]

Justyna Kościelna, WK | Utworzono: 2020-10-16 06:43 | Zmodyfikowano: 2020-10-16 06:51
A|A|A

fot. Patrycja Dzwonkowska

Niemniej z okazji tego święta zajrzeliśmy w nocy - z aparatem i mikrofonem - do jednej z najstarszych, wrocławskich piekarni - przy ul. Pobożnego:

Mimo, że spożycie chleba spada, to jednak dla wielu wciąż jest to podstawa codziennego śniadania lub kolacji.

- Sekret jest prosty - mówią właściciele piekarni:

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~bleeding bread
2020-10-16 07:38:49
z adresu IP: (78.9.xxx.xxx)
Ocena: 2
Jakość pieczywa niestety z roku na rok się pogarsza. Nie chodzi tylko o odchodzących starych piekarzy, którzy nie mają następców, bo Ci młodzi nie mają cierpliwości do niektórych receptur. Mąki/mieszanki stosowane do wypieków są kiepskiej jakości, choć w teorii spełniają normy, to mają się nijak do tych z przeszłości, a same procesy często nastawione na maksymalizację zysku. To smutne, bo nawet w małych prywatnych piekarniach coraz częściej nie można mieć już pewności zakupu dobrego pieczywa, o smaku nie wspominając. Przy okazji warto wybrać się na wycieczkę do Młyna Hilberta w Dzierżoniowie i posłuchać o tym jak powstaje mąka i dlaczego stare czasy już nie wrócą... Mimo gorzkiej konkluzji życzę wszystkim ludziom związanym z produkcją pieczywa, aby chciało im się jak najdłużej ciągnąć ten wózek, po najlepszych z możliwych dróg, bez skrótów.
Reklama