ROR: Atopowe Zapalenie Skóry

Elżbieta Osowicz, WK | Utworzono: 2021-01-11 21:01 | Zmodyfikowano: 2021-01-11 18:39
A|A|A

fot. Patrycja Dzwonkowska

Jak mówi jest bezsilna, troje jej dzieci cierpi na AZS - płaczą w dzień i w nocy, stale się drapią, czasem aż do krwi. Była już u wielu lekarzy i dostała wiele leków, które niestety pomagają na krótko. O pomoc poprosiłam szefa kliniki dermatologii i alergologii we Wrocławiu profesora Jacka Szepietowskiego, który obiecał przyjąć dzieci na konsultacje. To dla matki chorych dzieci kolejna nadzieja.

Wizyta w klinice już jutro, jeśli ktoś ze słuchaczy miał podobny problem i wie gdzie szukać pomocy - proszę o kontakt na adres elzbietaosowicz@prw.pl

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Sabina
2021-01-23 09:36:56
z adresu IP: (31.0.xxx.xxx)
Ocena: 0
"Jedną z częstych, szczególnie u dzieci, manifestacji alergii pokarmowej na białka ziarna pszenicy jest atopowe zapalenie skóry. Jest to reakcja na wszystkie rodzaje białek ziarna pszenicy, rozwijająca się w mechanizmie IgE-zależnym i IgE-niezależnym. W fazie ostrej atopowego zapalenia skóry występują grudki na podłożu rumieniowym, z tendencją do sączenia się i nadkażeń; są zlokalizowane głównie na policzkach, za uszami, w zgięciach stawowych lub na całym ciele. W fazie przewlekłej atopowego zapalenia skóry występuje suchość skóry, zaczerwienienie, lichenizacja, nadżerki, strupy. Stałym objawem w atopowym zapaleniu skóry jest świąd. Inną formą alergii IgE-zależnej jest przebiegające bardzo dramatycznie uczulenie z objawami anafilaksji pojawiającymi się w czasie forsownego wysiłku. Jest to anafilaksja zależna od białek ziaren pszenicy – gliadyny (szczególnie omega-5-gliadyny) i gluteniny, indukowana wysiłkiem i najczęściej dotycząca nastolatków i dorosłych. Część osób z tej grupy już ma alergię na białka ziaren pszenicy lub inną chorobę alergiczną. Należy wspomnieć o szczególnych rodzajach IgE-zależnej alergii na białka ziaren pszenicy, indukowanych na drodze kontaktowej i wziewnej; są to: pokrzywka kontaktowa i kontaktowe zapalenie skóry (głównie wywoływane przez albuminy i globuliny) oraz astma piekarzy (wywoływana przez wszystkie rodzaje białek ziaren pszenicy). Kontaktowe zapalenie skóry jest związane z obecnością białek ziarna pszenicy w kosmetykach, a astma piekarzy zależy od wysokiego stężenia białek ziarna pszenicy w powietrzu. W astmie piekarzy mogą występować dodatkowo objawy kataru alergicznego i alergiczne zapalenie spojówek, a pacjenci ci dobrze tolerują przyjmowane na drodze pokarmowej alergeny białka ziarna pszenicy i nie rozwijają objawów alergii pokarmowe" Cytat pochodzi z magazynu dostępnego w Internecie „Bez glutenu” nr 7 (str. 22), ktory został wydany w grudniu 2015 roku, więc część zawartych w nim informacji nie jest już aktualnych, ale może mimo to jednak w tym przypadku pomoże podstawienie dzieciom produktów z glutenem. Pozdrawiam serdecznie.
Reklama