Czy jesteśmy gotowi na owadzie menu? [FILM]

Ida Górska, el | Utworzono: 2021-02-13 21:26 | Zmodyfikowano: 2021-02-13 21:31

Entomofagia, czyli jedzenie owadów, niesie za sobą wiele plusów, jak mówi dr Anna Żołnierczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, hodowle owadów są bardziej ekologiczne niż hodowle zwierząt.

Na świecie jedzenie owadów to dość popularna praktyka, choćby w południowo-wschodniej Azji są elementem codziennej diety milionów ludzi. Ten trend w Europie dopiero raczkuje, choć spożywamy owady nieświadomie.

Owady dostarczają również naszemu organizmowi niezbędnych egzogennych aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie produkować, a które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania.

Reklama

Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.