Kuchnia erotyczna

Marek Obszarny | Utworzono: 2011-02-11 10:14 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12

I chociaż miłość najlepiej okazywać bliskim przez cały rok, 14 lutego warto pozwolić sobie na odrobinę zabawy… kulinarnej. Walentynkowe menu winno być lekkie, atrakcyjnie prezentujące się na stole i wzmagające apetyt na dalszą część wieczoru. Od tysiącleci istnieją setki przepisów z udziałem afrodyzjaków, czyli produktów wzmacniających męską witalność i nasilających damskie libido. Ostrygi, kawior, czekolada, mango – tak, tak, to afrodyzjaki. Ale czy wiecie, ile w wyścigu o czyjeś serce może dla nas zrobić fenkuł? Żeby się o tym przekonać, posłuchajcie w sobotę 12 lutego po 15 Radia Wrocław.

Sałatka Don Juana

1 awokado, 30 dag obranych krewetek świeżych lub mrożonych, 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę, 4 obrane orzechy włoskie, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ i pokrój go w kostkę. Odłóż wydrążone połówki awokado. Krewetki włóż na 30 sekund do wrzącej wody, osącz i ostudź. Miąższ awokado przełóż do miski, dodaj krewetki, seler i posiekane orzechy. Zrób sos z majonezu, keczupu i śmietany, wymieszaj z przygotowanymi składnikami i napełnij wydrążone połówki awokado. Włóż do lodówki i wyjmij bezpośrednio przed podaniem.

Czekoladowa szczypta pikanterii

45 dag gorzkiej czekolady, 4 żółtka, 300 ml śmietany 36%, 5 białek, 25 ml brandy, kilka nitek ostrego chilli. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (naczynie z czekoladą postaw na garnku z gotującą się wodą). Dodaj brandy i nitki chilli. Lekko ostudź, cały czas mieszając, dodawaj po kolei żółtka. Osobno ubij śmietanę i białka. Delikatnie połącz z masą czekoladową. Rozłóż do pucharków. Podawaj schłodzone. Doskonałym dodatkiem może być gorący sos malinowy.


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.