Most Grunwaldzki z.. czekolady! (Zobacz)

Marek Obszarny | Utworzono: 2011-03-25 08:00 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
Most Grunwaldzki z.. czekolady! (Zobacz) -

Jest jednym z najlepszych polskich cukierników. Z czekolady, lukru, ciasta i innych słodkości potrafi zrobić wszystko: od sportowego samochodu po ekskluzywną sukienkę.

Mirosław Kuś swój nieprzeciętny talent rozwijał w wielu specjalistycznych szkołach, jak choćby Lenotre Paris czy Barry Callebaut. Jest laureatem wielu konkursów.

Zdobył między innymi tytuł POLSKIEGO MISTRZA KREATYWNOŚCI W CZEKOLADZIE w konkursie WORD SCHOCOLADE MASTERS, jest posiadaczem SREBRNEJ ŁYŻECZKI  i HITU SEZONU 2007 za deser lodowy.

O tym, jak powstają smakowite cuda Mirosław Koś opowiedział w Radiu Wrocław w niedzielę 27 marca.

KEKS 4-tygodniowy

SKŁADNIKI
masło 450g
cukier 900g
jaja 12 szt
mąka pszenna 900g
szczypta soli + gałka muszkatołowa
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
4 kieliszki cherry – do ciasta
wiśniówka do moczenia
bakalie (ok 3 kg) -orzechy, morele, śliwki, rodzynki, figi, marchew kandyzowana – wszystkie bakalie namoczyć przez noc w cherry.
ściereczki do zawijania

Wyrobić ciasto, dodać bakalie i cherry. Keks piec 2 godz. w temp.135 stopni. Chłodny obłożyć namoczonymi w cherry ściereczkami i włożyć do lodówki. Co tydzień czynność ponawiać.

SERNIK Z RICOTTĄ

SKŁADNIKI
orzechy włoskie 115 g posiekane
masło 150g
cukier puder 150g
jaja 5 szt.
skórka z 1 pomarańczy
ser ricotta 400g
mąka pszenna ok 60g

Utrzeć masło z połową cukru. Dodać żółtka, skórkę, ser ricotta, mąkę i orzechy. Ubić białka z resztą cukru i połączyć z masą serową delikatnie mieszając.
Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.

PAJ BRZOSKWINIOWY

SKŁADNIKI
kruche ciasto
brzoskwinie 870g
śmietana 36% 300g
cukier 200g
żółtka 75g
mąka pszenna 60g
kruszonka

Ułożyć brzoskwinie w plastrach na kruchym cieście. Śmietanę, cukier i żółtka ubić do zgęstnienia, dodać przesianą mąkę. Mieszać ok. pół minuty i wylać na kruche ciasto. Piec w 170 stopni przez ok. 30 minut. Posypać kruszonką, następnie piec jeszcze ok.15 minut.

Zdjęcia
Most Grunwaldzki z.. czekolady! (Zobacz) - 4
Most Grunwaldzki z.. czekolady! (Zobacz) - 5
Most Grunwaldzki z.. czekolady! (Zobacz) - 6

Komentarze (7)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~trolek2011-03-31 19:16:07 z adresu IP: (77.112.xxx.xxx)
bardzo bardzo dziękuję :):)
~irena 2011-03-30 05:15:09 z adresu IP: (99.247.xxx.xxx)
prosze o przepis na ciasto z brzoskwiniami pana M. Kus podane w radiu w niedziele 27go marca 2011
~irena2011-03-30 04:53:34 z adresu IP: (99.247.xxx.xxx)
prosze o przepis na ciasto z brzoskwiniami podane w radiu 26/03/11
~MAŁGOSIA2011-03-28 08:22:55 z adresu IP: (156.17.xxx.xxx)
Proszę, niech ktoś zapoda ten przepis na keks !!!
~trolek2011-03-27 18:17:34 z adresu IP: (77.112.xxx.xxx)
Bardzo proszę o podanie przepisu na keks!!!
~Jola2011-03-27 16:06:38 z adresu IP: (46.112.xxx.xxx)
Bardzo proszę o podanie przepisu na keks!!!!!!!
~ula2011-03-27 15:42:35 z adresu IP: (94.40.xxx.xxx)
Przepis keks super ale na sernik nie zdążyłam zapisać w całości. A cudeńka z czekolady przepiękna!