Przysmaki wielkanocne

Marek Obszarny | Utworzono: 2011-04-15 21:55 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
Przysmaki wielkanocne -

Na świątecznym stole króluje oczywiście staropolski żur, szynka i wszelkie pieczyste. Pysznią się najrozmaitsze pasztety, kolorowe galarety i apetyczne jajka.

W sobotę 16 kwietnia zapraszam Państwa na wspaniałą wielkanocną ucztę! Znajdą się na niej dania znane i mniej znane, tradycyjne i oryginalne – będą wśród nich specjały polecane przez mistrzów kulinarnych z Dolnośląskiej Loży Kulinarnej, najlepszych dolnośląskich gospodyń gotujących z zachowaniem wielowiekowej tradycji ze wszystkich stron POLSKI.

Szczególnie zapowiada się menu prosto od górali -Lachów Sądeckich. O tych rozkoszach dla podniebienia porozmawiam z Barbarą Jakimowicz – Klein – smakoszką, świetną kucharką, ale przede wszystkim znaną kolekcjonerką receptur i autorką niezliczonych publikacji książkowych poświęconych sztuce kulinarnej. Pani Barbara będzie gościem najbliższej MARKOWEJ SOBOTY RADIA WROCŁAW.

Na zaostrzenie już świątecznego apetytu dwa przepisy, reszta na antenie Radia Wrocław. Oj, będzie, jak zwykle, wyśmienicie!!!

Zapraszam smacznie.
Marek Obszarny

Żurek z jajkami przepiórczymi

2 l bulionu z warzyw, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 łyżka chrzanu, 3-4 suszone grzyby (wcześniej namoczone), 300 ml żurku, 1 średniej wielkości cebula, majeranek, sól, pieprz, śmietana 36%, jajka przepiórcze, kiełbasa, natka pietruszki

Do wrzącego bulionu dodać posiekany i podsmażony na maśle czosnek, chrzan, grzyby, wlać żurek i zagotować. Dodać przekrojoną na pół i podpieczoną na piecu cebulę oraz majeranek. Gotować na małym ogniu pół godziny. Przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Całość przecedzić przez sito, zagotować i dodać śmietanę (według uznania). Żurek podawać z jajkami przepiórczymi ugotowanymi na twardo oraz z podsmażoną kiełbasą. Dekorować natką pietruszki.

Tradycyjna pascha

2 l mleka, 6 żółtek, 2 szklanki cukru pudru, 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 30 dag masła, cukier waniliowy, 1 szklanka pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, owoce i skórki kandyzowane), owoce kandyzowane do dekoracji

Śmietanę wymieszać z żółtkami. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać śmietanę z żółtkami. Podgrzewać ciągle mieszając, aż wytrąci się serek. Odstawić na 10 minut. Gęste sito wyłożyć gazą, wlać masę. Odstawić na 3-4 godziny. Łyżeczkę masła i łyżkę cukru odłożyć. Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce sera. Na końcu dodać bakalie, wymieszać. Podłużną foremkę natłuścić odłożonym masłem i wysypać cukrem. Wyłożyć masę serową, wstawić do lodówki na całą noc. Paschę włożyć na duży talerz, wierzch udekorować owocami kandyzowanymi.

Reklama

Komentarze (2)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~autor2011-04-22 09:52:09 z adresu IP: (83.5.xxx.xxx)
A gdzie można szukać więcej przepisów , które obiecano?
~ami2011-04-19 21:33:10 z adresu IP: (83.22.xxx.xxx)
Kiedy bedzie zamieszczony obiecany przepis na senik