Tam trzeba było z nami być!

Tomasz Sikora | Utworzono: 2013-09-15 15:55 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
Tam trzeba było z nami być! - fot. Anna Skupień
fot. Anna Skupień

To było obowiązkowe spotkanie dla fanów Kubusia Puchatka - misia o bardzo małym rozumku, ale niesamowicie dużym parciu na miód. To był też meeting dla tych, którzy cenią sobie zdrowe ekologiczne produkty regionalne. Bo w miodzie kryje się samo zdrowie.

Na Dniu Pszczelarza były miody z dolnośląskich pasiek: słynny wrzosowy, akacjowy, rzepakowy wielokwiatowy, lipowy, gryczany, malinowy, pokrzywowy, miętowy. Smakowaliśmy w Ośrodku Doradztwa Rolniczego na Partynicach.

Z czego słynie Dolny Śląsk? Sami tego nie wiemy, dlatego nawet kampania promocyjna regionu stara się z tej tajemnicy uczynić atut i sugeruje gościom, że nasz region to po prostu Tajemnica (ergo: Tajemniczy Dolny Śląsk). Jedno jednak tajemnicą nie jest. Słyniemy ze znakomitych miodów - jeden, ten wrzosowy z Borów Dolnośląskich jest nawet naszym produktem regionalnym. Pszczelarz zabiera swoje pasieki na przyczepę i wiezie na wrzosowiska, a nawet jak się uda dogadać z żołnierzami na poligony umiejscowione w Borach Dolnośląskich. I potem ule przez miesiąc stoją we wrzosach w pobliżu w przyczepie kempingowej siedzi sobie pszczelarz i dogląda, jak jego robotnice pieczołowicie zbierają do ula miód zasklepiając kolejne otworki w miodowej ramce. Nic więc dziwnego, że słój takiego miodu - o konsystencji żelu kosztuje aż 45 złotych. Ale są też miody tańsze i równie zdrowe - ja ten nazywany kundelkiem - wielokwiatowy. Nie od dziś wiadomo, że kundle są najzdrowszymi psami, podobnie jest z miodem… Aż dziwne, że jemy go tak mało - tylko 0,3l na osobę rocznie. Dla porównania przeciętny Niemiec je aż 4 litry rocznie.


W programie mieliśmy:
- Kiermasz miodów i produktów pszczelich z dolnośląskich pasiek, m.in. wrzosowy, akacjowy, rzepakowy wielokwiatowy, lipowy, gryczany, ziołomiody: malinowy, pokrzywowy, miętowy oraz produkty pszczele: pyłek pszczeli, mleczko pszczele.
- Degustację miodów przy muzyce.
- Wystawę starych uli i sprzętu pszczelarskiego: ule ozdobne, stare wirówki do miodu, uliki dla trzmieli, topiarki do wosku, drobny drewniany sprzęt pszczelarski, ramki pszczele, rojnice/transportówki, podkarmiaczki, poławiacze pyłku, topiarki słoneczne oraz ekologiczne paliwo do podkurzacza itp., wykonane z wysokiej jakości drewna iglastego i liściastego.
- Prelekcje nt. miodów i produktów pszczelich.
- Pokaz zwijania świec.
- Figury woskowe, świece.
- Kiermasz sprzętu pszczelarskiego, odzież pszczelarska, słoiki, nakrętki.
- Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych.

A Radio Wrocław i wóz satelitarny zapraszali na relacje ze smakowania przysmaku Kubusia Puchatka na antenie już od 12.00.

Reklama