PUBLICYSTYKA: Jak długo jeszcze będziemy marnować żywność? [POSŁUCHAJ]

Filip Marczyński | Utworzono: 2018-02-01 13:40 | Zmodyfikowano: 2018-02-01 13:40
A|A|A

fot. pexels.com

Skala jest naprawdę dość przerażająca. W Polsce w każdym roku marnujemy 9 milionów ton żywności i jesteśmy w europejskiej czołówce. Dane te po pierwsze nie są zbyt nowe - pochodzą jeszcze z ubiegłej dekady, a po drugie nie są zbyt ścisłe, bo ścisłe być nie mogą. Dlaczego? To wyjaśni się nieco później. W każdym razie 9 milionów ton żywności to rocznie na każdego z nas 235 kilogramów. Szacuje się, że czteroosobowa rodzina wyrzuca do kosza 200 złotych miesięcznie. Moglibyśmy tego uniknąć.

Mieliśmy mieć ustawę, która nakazywałaby dużym sklepom przekazywanie żywności, której one nie potrzebują już z różnych względów organizacjom charytatywnym. Niestety ta ustawa przygotowana w zeszłym roku, utknęła w senacie bo budzi niezadowolenie. Czy wszystkich zainteresowanych? Może nie, ale na pewno z różnych względów.

Gośćmi Filipa Marczyńskiego byli:

  • Jan den Boer - UP
  • Piotr Gluz - Bank żywności
  • Olga Pawlikowska - blogerka

POSŁUCHAJ AUDYCJI:

 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Kazimierz57Kazimierz
2019-12-27 06:31:40
z adresu IP: (109.197.xxx.xxx)
Ocena: 0
Od wielu lat, sprawdzamy z żonką, wszystko co dotyczy żywności w zasobach domowych, żeby niczego nie marnować-nie wyrzucać. Wielka szkoda że ludzie, obserwuję na co dzień, wyrzucają bardzo dużo jedzenia, wyrzucają swoje niejednokrotnie ciężko zarobione pieniądze.Przeraża mnie ten fakt.
~Marnotrastwo z musu.
2018-02-01 18:04:37
z adresu IP: (77.253.xxx.xxx)
Ocena: -4
Kiedyś obierki i resztki z obiadu zabierał rolnik lub zjadały swojskie świnki. Suchy chleb zbierano dla koni. A teraz, komu to oddać? Przy domku można do kompostownika. A w mieście?
Informujemy, ze wydarzenia zaplanowane w Sali Koncertowej Radia Wrocław do końca kwietnia 2020 r. nie odbędą się. O zmianach terminów będziemy Państwa informować na bieżąco.
Reklama