Zioła w kuchni, zdrowie w sercu

Marek Obszarny | Utworzono: 2009-02-21 12:51 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
A|A|A

Najważniejsze zioła i przyprawy Diety Funkcjonalnej w kuchni:

Aloes drzewiasty (Aloe arborescens, Aloe vera) - stymuluje układ odpornościowy, ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, leczy trudno gojące się rany, środek silnie przeczyszczający, neutralizuje zapach potu, stymuluje przemianę materii, pobudza wydzielanie żółci, poprawia witalność, uzupełnia organizm w niezbędne aminokwasy, hamuje procesy starzenia, wychwytuje wolne rodniki, neutralizuje substancje toksyczne, blokuje wchłanianie szkodliwych metali ciężkich.

Aloes sok (Aloe vera) - środek bakteriobójczy, stosowany w leczeniu bakteryjnych infekcji przewodu pokarmowego, wykorzystywany w leczeniu wrzodów trawiennych, zmniejsza stężenie kwasu solnego, którego nadmiar powoduje powstawanie wrzodów.

Anyż, biedrzeniec mniejszy (Pimpinella anisum saxifraga) - reguluje wydzielanie soków trawiennych i śluzów we wszystkich etapach przemiany materii, wydziela enzymy trawiące węglowodany, tłuszcze i białka, likwiduje bolesne wzdęcia, kolki wątrobowe i jelitowe.

Aralia wysoka (Aralia elata) - podnosi odporność organizmu na zwiększony wysiłek fizyczny i umysłowy, zmniejsza wrażliwość na sytuacje stresowe, działa rozkurczająco na mięśnie gładkie, tonizująco na układ krążenia i normalizuje ciśnienie krwi, łagodzi stany depresyjne, niskie ciśnienie krwi, osłabienie i zmniejszoną odporność organizmu.

Babka lancetowata, babka koniczynowa (Plantago lanceolata) - stosowana do leczenia chorób zakaźnych, krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, jako środek wykrztuśny przy schorzeniach dróg oddechowych i w chorobach skórnych.

Barwinek pospolity (Vinca minor) - doskonały w leczeniu miażdżycy, chorób serca, ale w dawkach zbyt dużych szkodliwy- działa przeciwmiażdżycowo, obniża ciśnienie krwi, dotlenia mózg, poprawia przemianę materii, odtruwa organizm, rozszerza krwionośne naczynia obwodowe, wycofany z popularnego obrotu,

Bazylek ogrodowy, bazylia (Ocimum basilicum) - działa przeciwbakteryjnie i stabilizuje florę jelitową, usprawnia trawienie, zapobiega wzdęciom. Ma właściwości antystresowe.

Bernardynek, drapacz lekarski (Cnicus benedictus) - leczy nieżyty przewodu pokarmowego, niedostateczne wydzielanie enzymów i przyswajanie skład ników pokarmowych, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach, leczy anemię, stany wycieńczenia, skazę limfatyczną u dzieci, ma dodatni wpływ na błony śluzowe jelit, żołądka i wątroby, działa antystresowo i antydepresyjnie, wzmacnia serce i układ krążenia.

Bez czarny kwiat (Sambucus nigra) - środek napotny i przeciwgorączkowy dla dzieci i osób starszych, podawany w chorobach gorączkowych, czyli przeziębieniach, grypie.

Bobrek trójlistkowy (Menyanthes trifoliates) - leczy schorzenia związane z n ieprawidłową przemianą materii, zaburzenia układu trawiennego, wspomaga wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt, łagodzi niestrawność, pomaga w przyswajaniu pokarmów, uspokaja i jednocześnie wzmacnia organizm.

Boża trawka, kozieradka pospolita (Trigonella foenum graceum) - likwiduje brak apetytu, stany zapalne przewodu pokarmowego, wzmacnia, działa osłaniająco przy stosowaniu lekarstw uszkadzających błonę śluzową w przewodzie pokarmowym lub po zatruciach pokarmowych.

Bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum) - chroni przed rakiem wątroby i dróg żółciowych, reguluje procesy trawienia, pobudza wydzielanie żółci w wątrobie, likwiduje jej zastoiny w pęcherzyku żółciowym i przewodach żółciowych, poprawia i przyspiesza spalanie tłuszczów w organizmie, wspomaga odchudzanie, ma właściwości antymiażdżycowe, chroni przed kamicą żółciową, leczy niestrawność, stany zapalne lub lekkie owrzodzenia żołądka i jelit, zakażenia bakteryjne, krwawienia z tych narządów, biegunkę,
Znakomity do potraw mocnych, tłustych, mięs, sosów itp.

Czarna jagoda, borówka czernica (Vaccinium myrtillus) - zwalcza biegunki i niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, niszczy toksyny pokarmowe i blokuje wchłanianie ich przez błony śluzowe, hamuje rozwój bakterii, wspomaga ich wydalanie, działa lekko przeczyszczająco, jest to środek przeciwcukrzycowy, leczy nieżyty żołądkowo-jelitowe i zapalenia pęcherza, ma wł aściwości przeciwmiażdżycowe, zmniejsza krótkowzroczność i ślepotę dzienną, posiada właściwości adaptogenne, odwracające skutki zmian spowodowanych przez te choroby.

Chili - dostarcza witamin C, A, P, B1, B2, przyprawa zdrowa w każdej postaci.

Curry - wspomaga pracę serca i układ krążenia, leczy objawy menopauzy.

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) - oczyszcza i odtruwa wątrobę, leczy schorzenia dróg żółciowych, poprawia przemianę materii, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza spalanie tłuszczu, odchudza.

Cynamon (Cinnamomum) - leczy grypę, przeziębienia, stany osłabienia ogólnego, bóle mięśni, zakłócenia rytmu serca, dolegliwości przewodu pokarmoweg o, biegunkę, choroby kobiece, impotencję, pasożyty skóry, likwiduje napięcia wewnętrzne i stany lękowe, utrzymuje poziom cukru na prawidłowym poziomie.

Cząber ogrodowy, pieprzyk ogrodowy (Satureja hortensis) - wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, poprawia trawienie, przeciwd ziała nadmiernej fermentacji, pobudza pracę żołądka, wzmaga apetyt, działa moczopędnie, podnosi również aktywność seksualną, w postaci herbaty pije się go dla uregulowania apetytu, zlikwidowania niestrawności i wzdęć.

Czosnek pospolity (Allium sativum) - silny środek przeciwmiażdżycowy, obniża ciśnienie tętnicze, dezynfekuje jelita, leczy grypę, działa żółciopędnie, przeciwpasożytniczo, łagodzi podrażnienia wywołane ukłuciami owadów.

Draganek, estragon (Artemisia dracunculus) - działa żółciopędnie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

Dziewanna wielkokwiatowa, dziewanna lekarska (Verbascum thapsiformae) - osłania błony śluzowe, działa wykrztuśnie, ściągająco, przeciwskurczowo, uśmierza bóle i uspokaja, leczy podrażnione, zaczerwienione oczy i zapalenie spojówek, biegunki, choroby płuc, kamicę nerkową, stosuje się ją przy chorobach dróg oddechowych, zaburzeniach funkcjonowania układu trawiennego, nerwobólach.

Eleuterokok kolczasty (Eleuterococus senticosus syn. Acanthopanax senticosus) - pobudza ośrodkowy układ nerwowy, zwiększa wydolność umysłową i fizyczną, wzmaga odporność, likwiduje przemęczenie, pomocny w leczeniu chorób nowotworowych, cukrzycy i zaburzeń krążenia.

Fiołek trójbarwny, bratek polny (Viola tricolor) - odtruwa, leczy przewlekłe choroby na tle metabolicznym, np. gościec, skaza moczanowa i niektóre dermatozy, oczyszcza organizm z toksyn, opóźnia procesy starzenia, leczy wzrok, jaskrę, poprawia ukrwienie siatkówki oka i mózgu, wpływa pozytywnie na słuch , chroni przed zakrzepami, zatorami, wylewem, przeciwdziała pękaniu naczyń włosowatych, uszczelnia je, działa antymiażdżycowo, szczególnie na mózg, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości antyoksydacyjne, działa wykrztuśnie i łagodząco w schorzeniach układu oddechowego, leczy astmę, alergie, zapobiega wypadaniu włosów, gośćcowi stawowemu, kamicy nerkowej.

Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) - wspomaga funkcje naprawcze układu trawiennego, działa przeciwbólowo.

Głóg kwiat (Crataegus oxyacantha) - leczy choroby i niewydolność serca, osłabiony mięsień sercowy, zaburzenia układu krążenia, duszności, reguluje częstotliwość rytmu serca, wspomaga leczenie dusznicy bolesnej, obniża ciśnienie krwi.

Gorczyca (Sinapis alba - biała, Brassica nigra - czarna) - przeczyszcza, łagodzi stany nieżytowe żołądka, likwiduje dolegliwości gośćcowe, zapalenie korzonków nerwowych, ścięgien, reumatyzm, ischias, choroby płuc, łagodzi zaparcia, bóle żołądka, zaburzenia przewodu pokarmowego, zgagę, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, wzdęcia.

Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum) - ma właściwości antyseptyczne, znieczulające, rozkurczowe, usuwa ból, działa adaptogennie, pomaga w stanach nadpobudliwości, leczy bezsenność, przywraca równowagę wewnętrzną.

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) - działa antyseptycznie, ściągająco, pobudza trawienie, wspomaga leczenie dolegliwości przewodu pokarmowego, wzdęcia, kolkę jelitową, brak apetytu, nieregularne wypróżnienia itp., jest środkiem wykrztuśnym, pobudza oddychanie, leczy choroby górnych dróg oddechowych, zapalenie gardła, zapalenie oskrzeli, dychawicę oskrzelową, stany alergiczne, działa przeciwpotowo.

Imbir (Zingiber officinale) - pobudza system odpornościowy organizmu, pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli, infekcjach pokarmowych, zapobiega mdłościom charakterystycznym dla choroby lokomocyjnej i pierwszych tygodni ciąży, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi.

Jałowiec pospolity (Juniperus communis) - pobudza apetyt, poprawia trawienie, działa odtruwająco, oczyszczająco, żucie owoców gwarantuje świeży oddech, likwiduje bakterie gnieżdżące się w przewodzie pokarmowym.

Jarzębina owoc (Sorbus ancupania) - działa łagodnie zapierająco i przeciwzapalnie, reguluje procesy oksydoredukcyjne, uzupełnia braki witamin w organizmie, stosowany w osłabieniu czynności nerek, przewlekłych i mało nasilonych zaburzeniach trawiennych (nieżyty i biegunki).

Jemioła pospolita (Viscum album) - relaksuje, uspokaja, łagodzi dolegliwości układu trawiennego, leczy miażdżycę, nadciśnienie, reguluje emocjonalne wahania ciśnienia, działa adaptogennie na układ moczowy, obniża poziom kwasu moczowego we krwi, uzupełnia organizm w mikroelementy, leczy choroby reumatyczne.

Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) - ułatwia gojenie się ran i leczy niektóre choroby skóry, zainfekowane rany, czyraki, łuszczycę, wzmacnia, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, zwiększa odporność organizmu na infekcje: nerek, grypę, stany zapalne węzłów limfatycznych i zatrucia pokarmowe.

Kalina koralowa (Viburnum opulus) - likwiduje zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości klimakteryjne, działa rozkurczowo, przeciwkrwotocznie, leczy hemoroidy, odpręża, uspokaja, likwiduje bezsenność, leczy bóle reumatyczne.

Kardamon (Elletaria cardamomum) - pomaga w trawieniu, odświeża oddech, poprawia trawienie białka, zapobiega rozmnażaniu wirusów, pobudza apetyt, wspomaga wchłanianie pokarmów, leczy zapalenia jamy ustnej, wzmacnia organizm, usuwa bóle przy dolegliwościach reumatycznych.
Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum) - leczy bóle reumatyczne, gośćcowe, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, leczy urazy mechaniczne, obrzęki płuc, krtani, mózgu, zakrzepowe zapalenie żył, owrzodzenia żylakowe, stany zapalne przewodu pokarmowego.

Kminek zwyczajny (Carum carvi) - pomocny w dolegliwościach żołądkowych, przy biegunce, czerwonce, wzdęciach, kolce, środek moczopędny, likwiduje brak apetytu i niestrawność.

Kocanka piaskowa, nieśmiertelnik żółty (Helichrysum arenarium) - wspomaga odtruwanie, oczysz czanie i odchudzanie organizmu, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, pobudza procesy trawienne, łagodzi stany zapalne błony śluzowej, przewodu pokarmowego, leczy schorzenia wątroby, dróg żółciowych, zbyt małe wydzielanie żółci i soków trawiennych.

Kolendra siewna (Coriandrum sativum) - pobudza trawienie, działa przeciwbak teryjnie, wiatropędnie, żółciopędnie, uspokajająco, przeciwskurczowo, antyreumatycznie, pobudza pracę wątroby i żołądka.

Koper ogrodowy (Anethum graveolens) - likwiduje zaburzenia pracy żołądka i jelit.

Kora kruszyny (Cortex Frangulae) - wzmaga perystaltykę jelit, zwłaszcza grubego, hamuje absorpcję wody przez ścianki jelit, co powoduje rozwodnienie ich treści, rozwolnienie i przeczyszczenie, działa żółciotwórczo, żółciopędnie, stosowana przy chronicznych zaparciach i nieżycie jelit.

Kozłek lekarski, waleriana (Valeriana officinalis) - zmniejsza nadmierną częstotliwość akcji serca, wysokie ciśnienie krwi, napięcie mięśniowe żołądka i jelit w stanach nerwicy wegetatywnej, poprawia procesy trawienia i wchłaniania pokarmów.

Kurkuma (Curcuma longa) - usprawnia trawienie, wzmaga wydzielanie żółci, działa rozkurczowo i bakteriobójczo.

Lebiodka pospolita, oregano (Origanum vulgare) - używana do płukania gardła, kąpieli i przemywania skóry, jej żucie i pocieranie nią dziąsła chwilowo usuwa ból zęba.

Lubczyk ogrodowy, lubczyk lekarski (Levisticum officinale) - leczy zapalenia miedniczek nerkowych i pęcherza, skazę moczanową, obrzęki spowodowa ne upośledzeniem czynności nerek, dolegliwości trawienne, zwłaszcza wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność, brak łaknienia, osłabienie czynności wątroby, niedostateczne wydzielanie żółci, działa wiatropędnie, przez co obniża nacisk jelit na przeponę i ułatwia pracę mięśnia sercowego.

Lukrecja gładka korzeń (Glycyrrhiza glabra) - hamuje procesy starzenia, poprawia niską sprawność układu odpornościowego, wzmacnia, hamuje reakcje alergiczne, blokuje wydzielanie histaminy, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie narządów wewnętrznych, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne, lekko przeczyszczające.

Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) - działa lekko uspokajająco, pobu dza apetyt i uśmierza bóle głowy, usprawnia procesy trawienia przez zwiększenie wydzielania śliny, enzymów trawiennych i żółci, wspomaga wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oraz bakteriobójczo i przeciwbiegunkowo, stosowana przy nieżytach żołądka, niesprawności funkcjonowania wątroby, wydzielania żółci.

Malwa czarna kwiat (Malva arborea) - stosuje się ją w nieżytach górnych dróg oddechowych, suchym kaszlu, nieżytach przewodu pokarmowego, ma słabe działanie estrogenne, wspomaga działanie hormonów płciowych.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) - zwiększa wydzielanie soków trawiennych, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym i drogach żółciowych, stosowana w leczeniu bólów br zucha, nudności, wzdęć, braku łaknienia, niestrawności, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, w nieżytach jamy ustnej i gardła.

Miodownik, melisa lekarska (Melissa officinalis) - ułatwia trawienie, stosowany w stanach ogólnego wyczerpania, łagodzi pobudzenie nerwowe, nerwicę wegetatywną, dysfunkcję narządów wewnętrznych, niepokój i bezsenność.
Mniszek pospolity, mniszek lekarski, dmuchawiec (Taraxacum officinale) - pobudza wytwarzanie żółci, poprawia funkcje wydalnicze nerek, wzmacnia układ odpornościowy, odtruwa organizm ze szkodliwych substancji przemiany materii, ma działanie przeciwwirusowe, leczy reumatyzm, kamicę żółciową, złą przemianię materii, stosowany w kuracjach odchudzających, uszkodzeniu wątroby antybiotykami i w chorobach skórnych, leczy przewlekłe nieżyty gardła, jamy ustnej i oskrzeli.

Nagietek lekarski (Calendula officinalis) - leczy nisze powrzodowe w obrębie jelit i dwunastnicy, wiąże toksyczne związki przemiany materii, wzmacnia siły obronne ustroju potrzebne do zwalczania nowotworów, zwiększa odporność organizmu, usprawniając działanie układu siateczkowo-śródbłonkowego, leczy schorzenia przewodu pokarmowego, puchlinę wodną, schorzenia wątroby, łagodzi dolegliwości po przebytej żółtaczce zakaźnej, nowotworach złośliwych, hamuje procesy chorobowe, działa bakteriobójczo, antybiotyczne dział anie nagietka potwierdzone zostało w walce z gronkowcem złocistym, paciorkowcami, paratyfusem i grzybicą.

Nostrzyk żółty (Melilotus officinalis) - zmniejsza krzepliwość krwi, poprawia je j przepływ przez naczynia żylne, włosowate, działa przeciwzapalnie, wspomaga leczenie żylaków nóg i odbytu, leczy zakrzepowe zapalenie żył, obrzęki, migreny.

Ostrożeń warzywny (Cirsium oleraceum) - uzupełnia organizm w niezbędne garbniki, karotenoidy, pektyny, żywice, sole mineralne, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii w formie rozpuszczalnych połączeń, działa moczopędnie , oczyszcza pęcherz moczowy, zwiększa filtrację w kłębkach nerkowych, hamuje nadmierny wzrost flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, działa wzmacniająco na cały organizm, oczyszcza krew, tamuje drobne krwotoki wewnętrzne.

Papryka (Capsicum annuum) - dostarcza organizmowi prowitaminy witaminy A (beta-karoten), z której powstaje witamina A.

Pieprz ziołowy (Piper) - stymuluje rozwój ludzkich melanocytów.

Pokrzywa zwyczajna korzeń (Utrica dioica) - uzupełnia brakujące w organizmie substancje niezbędne w prawidłowej przemianie materii, witaminy, biopierwiastki, ma działanie krwiotwórcze, moczopędne, zwiększa usuwanie chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii, stymuluje wydzielanie insuliny i wspomaga mechanizm utrzymania właściwego pozio mu cukru we krwi, pobudza wydzielanie soków żołądka, trzustki, wątroby i jelit oraz wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych, co zwiększa odporność organizmu na infekcje, stosowana w niedokrwistości, zaburzeniach krzepliwości krwi, łagodnych stanach zapalnych przewodu pokarmowego i dróg moczowych, skazie moczanowej, profilaktyce cukrzycy, chorobie reumatycznej.

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) - pomocny przy niedomaganiach trawiennych, pobudza wydzielania enzymów przewodu pokarmowego, poprawia apetyt, likwiduje bóle reumatyczne, zalecany przy kamicy nerkowej.

Róża dzika owoc (Rosa canina) - pomocna w leczeniu szkorbutu (gnilca), chorób zakaźnych i przebiegających z podwyższoną temperaturą ciała, zapalenia wątroby, nieżytów przewodu pokarmowego, poprawia metabolizm ustroju.

Ruta zwyczajna (Ruta graveolens) - łagodzi problemy związane z trawieniem, napięciem mięśni gładkich żołądka, dróg żółciowych i jelit, wzmacnia drobne naczynia krwionośne, wspomaga ukrwienie mózgu i siatkówki oka, chroni przed chorobami Alzheimera i jaskrą, wzmacnia pamięć krótkotrwałą i koncentrację, uszczelnia naczynia krwionośne, powoduje przyspieszenie krążenia krwi, łagodzi efekty chorób psychicznych.

Rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria) - pomocny w stanach nieżytowych żołądka, jelita cienkiego, zapaleniach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz owrzodzeniu jelita grubego, stosowany do leczenia nieżytów, krwawień, chorób skóry i gruźlicy, odtruwa, oczyszcza wątrobę.
Serdecznik, lwie serce (Leonurus cardiaca) - wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi, leczy nerwicę wegetatywną, stany niepokoju, nadmierną pobudliwość ośrodka naczynioruchowego, reguluje akcję serca, funkcjonowanie przewodu pokarmowego, - zmniejsza napięcie mięśni gładkich.

Skrzyp polny (Equisetum arvense) - stosowany przy krwotokach wewnętrznych, chorobach nerek i pęcherza.

Sól kuchenna - potoczna nazwa halitu oraz soli kamiennej; chlorku sodu (NaCl), związku chemicznego stosowanego jako przyprawa oraz konserwant. Znajdująca się w powszechnej sprzedaży sól to tzw. sól jodowana - ze względów zdrowotnych sztucznie wzbogacona związkami jodu. Wielu dietetyków zalicza białą, rafinowaną sól do tzw. białych śmieci (obok cukru i białej mąki). Jej nadużywanie w dzisiejszej kuchni jest jednym z czynników wpływających na powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych oraz np. nadciśnienia tętniczego. Zaleca się stosowanie soli nierafinowanych, czasami określanych jako kamienne oraz soli morskiej, uzyskiwanej poprzez odparowywanie wody morskiej.

Stokrotka pospolita (Bellis perennis) - leczy rany i choroby dróg oddechowych, ma działanie ściągające, zmiękczające, stosowany jako środek wykrztuśny, łagodzi nieżyty żołądka i jelit oraz zaburzenia trawienne.

Szałwia lekarska (Salvia officinalis) - działa przeciwzapalnie, przeciwbakte ryjnie, żółciopędnie, estrogennie, przeciwdziała nadmiernej fermentacji w przewodzie pokarmowym, pobudza krwawienia miesiączkowe, hamuje wydzielanie potu, likwiduje stany zapalne błon śluzowych przewodu pokarmowego, biegunki, wzdęcia, wrzody żołądka, dwunastnicy, nieżyty, stany zapalne jamy ustnej i gardła, uspokaja przy nadpobudliwości nerwowej, wspomaga leczenie gruźlicy i nadczynności tarczycy.

Szanta zwyczajna (Marrubium vulgare) - odtruwa wątrobę, przyspiesza proces spalania tłuszczów w organizmie, odchudza, pobudza wydzielanie i przepływ żółci, uaktywnia pracę wątroby, wydzielanie soków trawiennych w żołądku i jelitach, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, moczopędnie, pomaga w zaburzeniach trawiennych, jest środkiem wykrztuśnym w nieżytach gardła i przewlekłej dychawicy oskrzelowej.

Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) - uspokaja, wzmacnia, działa moczopędnie i krwiotwórczo, leczy przewlekłe zaburzenia trawienia, przyswajania pokarmów, stany nerwicowe, leczy też choroby dróg moczowych, ma właściwości antynowotworowe.

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) - reguluje pracę ukadu trawiennego.

Werbena pospolita (Verbena officinalis) - odtruwa, reguluje pracę wątroby, likwiduje wzdęcia, zatrucia, biegunki, ma właściwości relaksujące, rozkurcza u kład trawienny, leczy nadpobudliwość nerwową, epilepsję, bezsenność, depresję, hamuje procesy starzenia.

Żeń-szeń (Panax ginseng) - przywraca witalność, wzmacnia siły psychiczne i fizyczne, podnosi odporność, zwiększa uwalnianie adrenaliny, pobudza mózg do działania, a utrzymując go w stanie czujności, opóźnia wystąpienie uczucia zmęczenia, korzystnie wpływa na pracę płuc, reguluje ciśnienie krwi, przydatny w walce z impotencją, anemią, zapaleniem stawów, leczy zaburzenia trawienia, bezsenność, zmęczenie, niewydolność krążenia, reguluje poziom cukru we krwi.

 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~mama kasi
2009-02-23 14:20:23
z adresu IP: (83.24.xxx.xxx)
Ocena: -1
imbir faktycznie działa swetnie na problemy lokomocyjne, stosowałam go też na mdłości na poczatku ciązu i bardzo pomagał, teraz piję mniszek i zieloną herbatę żeby zrzucić kilka zbędnych kilo po ciąży, kupiłam też tabletki bio cla na bazie naturalnych składników. Mam nadzieję że się pojawią.
~egon_krenc
2009-02-22 10:53:07
z adresu IP: (213.158.xxx.xxx)
Ocena: 0
kocanka, kolendra, kora... a gdzie najważniejsze zioło na "ko..." do palenia w kuchni?
Reklama