Przez żołądek do serca turysty. W powiecie wałbrzyskim od dziś króluje regionalna kuchnia

Barbara Szeligowska, WK | Utworzono: 2021-10-23 07:22 | Zmodyfikowano: 2021-10-23 07:23
Przez żołądek do serca turysty. W powiecie wałbrzyskim od dziś króluje regionalna kuchnia - fot. Barbara Szeligowska
fot. Barbara Szeligowska

Dolny Śląsk to region bogaty kulinarnie, zapewnia szefowa Lokalnej Organizacji Turystycznej, Anna Żabska:

Zarówno przepisy, jak i produkty pochodzą z naszych terenów, mówi szef kuchni Michał Koszycki:

Szczegółową mapę miejsc, gdzie można zjeść regionalne potrawy można znaleźć na stronie internetowej Lokalnej Organizacji Turystycznej Aglomeracji Wałbrzyskiej.

Reklama

Komentarze (1)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Ślązak2021-10-23 13:18:23 z adresu IP: (77.254.xxx.xxx)
Śląskie niebo jest tym dla Dolnego Śląska czym jest rolada wołowa dla Górnego Śląska. To nasze prawdziwie regionalne, tradycyjne i historyczne danie. Każda dolnośląska regionalna restauracja MUSI podawać śląskie niebo. Każdy Dolnoślązak powinien znać i umieć rychtować w swoim domu tą potrawę. Inne tradycyjne dolnośląskie potrawy to bigos wrocławski, hekele, kluski wrocławskie, pieczeń ze skórką, bomby legnickie, ciasto drożdżowe z kruszonką, makówki czy pączki wrocławskie. W Sudetach królowało kyselo i śląskie niebo. Biblią prawdziwej tradycyjnej dolnośląskiej, ludowej kuchni jest książka "Śląskie niebo" Jurgena Gretschela. Także "Kuchnia ducha gór" czy "Kuchnia Wrocławia" czy "Wrocławska książka kucharska" są częściowo godne polecenia.