Poranek ze smakiem: Kuchnia gruzińska [PRZEPIS]

Justyna Kościelna | Utworzono: 2023-09-09 11:03 | Zmodyfikowano: 2023-09-09 11:11
Poranek ze smakiem: Kuchnia gruzińska [PRZEPIS] - fot. Giorgi Kartvelishvili
fot. Giorgi Kartvelishvili

Aromatyczna, pachnąca orzechami i kolendrą - taka jest kuchnia gruzińska. O kaukaskich specjałach, słynnych ucztach i toastach opowiadał dziś w Radiu Wrocław Giorgi Kartvelishvili prowadzący we Wrocławiu sieć restauracji "U Gruzina". 

POSŁUCHAJCIE: 

Przepis na adżapsandali:

  • 1 mniejszy bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona cukinia
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 5–6 małych ziemniaków lub 3 większe
  • 2–3 dojrzałe pomidory np. malinowe (około 300 g)
  • 1–1 1/2 szklanki ugotowanej wcześniej czerwonej fasoli (może być z puszki)
  • 1, 5 łyżeczki mielonej kolendry
  • pieprz
  • kolendra świeża
  • natka pietruszki
  • orzechy włoskie

Ziemniaki ugotować w mundurkach, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, bakłażana przekroić wzdłuż w ćwiartki, a każdą ćwiartkę w 1-centymetrowe plastry. Cukinię pokroić w półtalarki o grubości 0,5 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.

Cebulę pokroić w piórka. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę albo drobniutko posiekać. W dużym garnku na oliwie lub oleju rzepakowym zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać paprykę, po około 5 minutach bakłażana, a po kolejnych 5 minutach również cukinię, pomidory i około 1/3 szklanki wody. Dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodać ugotowane wcześniej i obrane ze skórki ziemniaki, fasolę, kolendrę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek (trzeci ząbek). Całość wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Następnie gotowe danie przełożyć na talerzyki i posypać posiekaną natką pietruszki, kolendrą i orzechami włoskimi. Można podawać na ciepło i zimno. 


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.