Żółć żołądkowa w piwie? (Posłuchaj)

Fot. Antonin Foller/Wikipedia
Dziś międzynarodowy dzień piwa. Znawcy tego trunku mówią, że najlepszym jego sprzedawcą jest pogoda.
Na początku roku przeprowadzono sondaż na temat tego, z kim najchętniej napilibyśmy się piwa. Na pierwszym miejscu jest Bogusław Linda, za nim Robert Kubica i Tomasz Karolak. Wśród pań znalazła się Angelina Jolie, Kinga Rusin i Wisława Szymborska.
Tymczasem nasi Słuchacze zabrali głos w sprawie. Wśród nich był m.in. Pan Paweł, którego zdaniem do piwa, zamiast ekstraktu chmielowego, dodawana jest... spreparowana żółć żołądkowa:
Kolejny rozmówca postawił tezę, że wszystko to przez akcyzę. A konkretnie przez akcyzę od ekstraktu:
Po kilkunastu minutach niepewności zadzwonił do Studia Radia Wrocław Pan Lech. Z wykształcenia technolog żywienia.
- O smaku piwa decyduje przede wszystkim woda. Nieprawdą jest także to iż chmiel odpowiada za fermentacje, bo ten jest tylko przyprawą - mówił nasz Słuchacz.
Żółci się nie dodaje przy produkcji piwa, bo to... szereg trucizn:
REKLAMA
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.