Tam trzeba było z nami być!

Tomasz Sikora | Utworzono: 2013-09-15 15:55 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
Tam trzeba było z nami być! - fot. Anna Skupień
fot. Anna Skupień

To było obowiązkowe spotkanie dla fanów Kubusia Puchatka - misia o bardzo małym rozumku, ale niesamowicie dużym parciu na miód. To był też meeting dla tych, którzy cenią sobie zdrowe ekologiczne produkty regionalne. Bo w miodzie kryje się samo zdrowie.

Na Dniu Pszczelarza były miody z dolnośląskich pasiek: słynny wrzosowy, akacjowy, rzepakowy wielokwiatowy, lipowy, gryczany, malinowy, pokrzywowy, miętowy. Smakowaliśmy w Ośrodku Doradztwa Rolniczego na Partynicach.

Z czego słynie Dolny Śląsk? Sami tego nie wiemy, dlatego nawet kampania promocyjna regionu stara się z tej tajemnicy uczynić atut i sugeruje gościom, że nasz region to po prostu Tajemnica (ergo: Tajemniczy Dolny Śląsk). Jedno jednak tajemnicą nie jest. Słyniemy ze znakomitych miodów - jeden, ten wrzosowy z Borów Dolnośląskich jest nawet naszym produktem regionalnym. Pszczelarz zabiera swoje pasieki na przyczepę i wiezie na wrzosowiska, a nawet jak się uda dogadać z żołnierzami na poligony umiejscowione w Borach Dolnośląskich. I potem ule przez miesiąc stoją we wrzosach w pobliżu w przyczepie kempingowej siedzi sobie pszczelarz i dogląda, jak jego robotnice pieczołowicie zbierają do ula miód zasklepiając kolejne otworki w miodowej ramce. Nic więc dziwnego, że słój takiego miodu - o konsystencji żelu kosztuje aż 45 złotych. Ale są też miody tańsze i równie zdrowe - ja ten nazywany kundelkiem - wielokwiatowy. Nie od dziś wiadomo, że kundle są najzdrowszymi psami, podobnie jest z miodem… Aż dziwne, że jemy go tak mało - tylko 0,3l na osobę rocznie. Dla porównania przeciętny Niemiec je aż 4 litry rocznie.


W programie mieliśmy:
- Kiermasz miodów i produktów pszczelich z dolnośląskich pasiek, m.in. wrzosowy, akacjowy, rzepakowy wielokwiatowy, lipowy, gryczany, ziołomiody: malinowy, pokrzywowy, miętowy oraz produkty pszczele: pyłek pszczeli, mleczko pszczele.
- Degustację miodów przy muzyce.
- Wystawę starych uli i sprzętu pszczelarskiego: ule ozdobne, stare wirówki do miodu, uliki dla trzmieli, topiarki do wosku, drobny drewniany sprzęt pszczelarski, ramki pszczele, rojnice/transportówki, podkarmiaczki, poławiacze pyłku, topiarki słoneczne oraz ekologiczne paliwo do podkurzacza itp., wykonane z wysokiej jakości drewna iglastego i liściastego.
- Prelekcje nt. miodów i produktów pszczelich.
- Pokaz zwijania świec.
- Figury woskowe, świece.
- Kiermasz sprzętu pszczelarskiego, odzież pszczelarska, słoiki, nakrętki.
- Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych.

A Radio Wrocław i wóz satelitarny zapraszali na relacje ze smakowania przysmaku Kubusia Puchatka na antenie już od 12.00.


Komentarze (3)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Kasia2013-09-16 15:54:18 z adresu IP: (156.17.xxx.xxx)
Misio Tomek w końcu był na właściwym miejscu :-)
~mick2013-09-13 11:27:43 z adresu IP: (78.10.xxx.xxx)
~Maria2013-09-11 21:08:57 z adresu IP: (83.21.xxx.xxx)
a niedziela to przypadkiem nie 15-sty Września?