DRJ: Targi Rolno – Spożywcze w Ząbkowicach Śląskich

Elżbieta Osowicz | Utworzono: 2014-10-01 10:02 | Zmodyfikowano: 2014-10-04 17:50
DRJ: Targi Rolno – Spożywcze w Ząbkowicach Śląskich - fot. Joanna Mazurek
fot. Joanna Mazurek

Wśród nich byli między innymi producenci warzyw, owoców, serów pszczelarze. Wóz satelitarny Radia Wrocław odwiedził miedzy innymi Robert Wagner ze słynnej w regionie "Wagnerówki". Rolnik prowadzi od lat ekologiczne gospodarstwo, na 10 hektarach ziemi uprawia warzywa i zboża.I chociaż nie ma swojej strony internetowej, bo jak mówi nie ma czasu odpowiadać na pytania, to nie narzeka na brak klientów. Kolejny nasz gość Mariusz Kaliniak z Ząbkowic Śląskich opowiadał o swojej pasiece prowadzonej wcześniej przez ojca i dziadka. Jak mówi ten rok był ciężki, bo pogoda nie sprzyjała zbiorom, było za dużo deszczu i za zimno.



Na targach nie zabrakło tez producentów serów, te kozie są w ostatnim czasie bardzo popularne, a do tego bardzo smaczne. Na jednym ze stoisk można znaleźć kilkadziesiąt rodzajów piwa między innymi intrygujący produkt "Miód malina". Dużym zainteresowaniem cieszyła się Bzina - alkoholowy napitek na bazie spirytusu i czarnego bzu. Dla abstynentów była też Bzina w postaci syropu, jak mówi Anna Głuszek, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Sieroszowa, jest on dobry na wzmocnienie i przeziębienie. Ten z procentami świetne nadaje się na zimowe wieczory. Na jednym ze stoisk były też ......śledzie, co nie znaczy, że pojawiły się w okolicznych rzekach.



Organizatorzy targów zaprosili wszystkich gości na darmową degustację potraw ziemniaków, dlatego też już od początku imprezy ustawiła się kolejka do stoiska z plackami ziemniaczanymi, pierogami ruskimi i frytkami. Na placu przed halą OSiR stanęła ogromna patelnia, jak mówią kucharze z Kłodzka, to jedna z największych na świecie patelni z powłoką teflonową. W południe rozpoczęło się na niej gotowanie gulaszu ziemniaczanego. Kucharze wykorzystali do niego ponad 200 kilogramów ziemniaków, 15 kilogramów cebuli, marchew i inne dodatki. W ten sposób przygotowano ponad 2 tysiące porcji gulaszu.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie Projekt „I Ząbkowickie targi rolno-spożywcze” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013, oś IV LEADER, działanie 413 „Wdrażanie Lokalnych Strategii Rozwoju” w zakresie Małych projektów Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Reklama

Komentarze (2)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Patelnia Plenerowa2014-10-05 10:10:07 z adresu IP: (78.9.xxx.xxx)
Tę imprezę mogę zdecydowanie zaliczyć do bardzo udanych, pozdrawiam PATELNIA PLENEROWA
~Piławiak2014-10-04 18:06:54 z adresu IP: (178.37.xxx.xxx)
Było super. Kto nie był niech bardzo ale to bardzo żałuje. Pozdrowienia dla ekipy z PRW. Super było.