Ucztowanie nie tylko wigilijne

Marek Obszarny | Utworzono: 2014-12-19 16:54 | Zmodyfikowano: 2014-12-19 17:17
Ucztowanie nie tylko wigilijne -

Boże Narodzenie to nie tylko tradycyjna wieczerza, to również niebanalne dania podawane w kolejne dni. Jeśli zastanawiają się Państwo, jakie przysmaki przygotować na wyjątkowo długi w tym roku świąteczny weekend, to zapraszamy do słuchania Radia Wrocław w sobotę 20 grudnia o godzinie 10.

Barbara Jakimowicz-Klein, autorka ekskluzywnych książek kulinarnych i kolekcjonerka wyjątkowych smaków podzieli się z Państwem przepisami na wspaniałe dania z nutką fantazji. A oto jedna z takich receptur.

Terrina świąteczna

Składniki (proporcje na formę 8x18 cm)
20 dag sera pleśniowego błękitnego (dolnośląskiego lub wielkopolskiego), 20 dag twarogu śmietankowego, ½ szklanki suszonej żurawiny, 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich, 5 dag suszonych moreli, 6 łyżek cukru, 3 łyżki masła

Sposób przygotowania
Na dno rondla wlać niewielką ilość wody, wsypać cukier, a następnie orzechy włoskie. Karmelizować, a potem rozłożyć na pergaminie i wystudzić. Ser pleśniowy pokruszyć i rozgnieść widelcem na dość zwartą masę. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Połowę sera wyłożyć na dnie formy, przykryć karmelizowanymi orzechami włoskimi (połowę pozostawić do dekoracji).

Suszone morele zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić i drobno pokroić. Wymieszać z twarogiem. Jeżeli twaróg jest rzadki, można dodać 3 łyżki miękkiego masła i dokładnie wymieszać. Ułożyć warstwę twarogu, a na niej położyć przelaną wrzątkiem i odcedzoną żurawinę.

Ułożyć drugą część sera. Wszystko starannie ugnieść, owinąć wystającymi bokami folii i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie wyjąć z formy i udekorować pozostałymi orzechami.

 


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.