Śledzik, czyli zapusty poprzedzające Wielki Post

Dorota Kuźnik | Utworzono: 2016-02-09 19:34 | Zmodyfikowano: 2016-02-09 19:34
Śledzik, czyli zapusty poprzedzające Wielki Post - fot. Wikipedia Commons
fot. Wikipedia Commons

Jutro środa popielcowa, dlatego oblężone dziś były sklepy rybne. Sprzedawcy zaopatrzyli się podwójnie w korzenne, wiejskie i matiasy, bo w końcu to właśnie śledzie w tym okresie są najbardziej popularnym daniem. A jak przygotować je tak żeby pozwoliły nam zapomnieć o poście? Zapytaliśmy klientkę jednego z wrocławskich rybnych:

Jak twierdzą sprzedawcy dobry rybny musi mieć przynajmniej kilka tradycyjnych rodzajów. Dodają, że są gotowi na najbardziej wybrednych klientów:

Środa popielcowa to w kościele katolickim pierwszy dzień 40-dniowego postu, który zakończy się świętami Wielkiej Nocy.

 

 

Reklama

Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.