Dieta odchudzająca i Wielkanoc nie idą w parze (PORADNIK)

Martyna Czerwińska | Utworzono: 2016-03-24 13:00 | Zmodyfikowano: 2016-04-04 14:31

1. Przed oficjalnym, świątecznym śniadaniem jemy małą, lekkostrawną przekąskę. Pozwoli to z mniejszym uczuciem głodu siąść do suto zastawionego stołu i oszczędzić żołądek, który nie przepada na tłustymi potrawami na dzień dobry.

2. Dużo pijemy. Najlepiej wodę z cytryną lub herbaty ziołowe. To przyspieszy metabolizm i zapełni żołądek, więc nie będzie doskwierało uczucie głodu.

3. Możemy skusić się na ulubioną, kaloryczną potrawę, ale pilnujemy by nie przesadzić z porcją. To właśnie ilość pochłanianych w czasie świąt dań jest najbardziej zgubna.

4.Jedzmy powoli. Skoro nie musimy się spieszyć, to delektujmy się smakiem. Konieczne jest też robienie odstępów między posiłkami.

5. Jeśli pijemy alkohol to najlepiej wytrawne białe lub czerwone wino. Unikamy drinków z kolorowymi napojami i piwa.

6. Pamiętajmy, że święta zaczynają się w niedzielę i kończą w poniedziałek. Unikajmy dojadania resztek przez cały kolejny tydzień.

7. Spróbujmy przyszykować dania w wersji light. To naprawdę może smakować! Wielkanocne śniadanie niech będzie obfite, ale bogate w wiosenne warzywa. Liczbę jaj ograniczmy do 2-3, aby nie dostarczyć organizmowi zbyt dużej dawki cholesterolu. Wysokokaloryczny majonez zastępijemy sosami na bazie jogurtu lub chudego twarożku, z chrzanem i ćwikłą.

PRZEPISY:

Pasztet z warzywami

½ kg wołowiny,
½ kg wieprzowiny chudej,
1 grahamka,
2 jajka, strąk czerwonej papryki,
puszka fasolki szparagowej,
pół słoiczka marynowanych cebulek,
sól,
pieprz,
rozmaryn,
½ szklanki tartej bułki
Mięsa ugotować z przyprawami, zemleć, wymieszać z jajkami, dodać namoczoną grahamkę (odcisnąć), przyprawić. Połączyć z pokrojoną papryką, fasolką i cebulkami. włożyć masę do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem, piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C. Plaster pasztetu (50g): 55kcal.

Pieczeń wołowa

1 kg polędwicy lub ligawy wołowej,
30g masła,
2 łyżki musztardy,
1 cebula,
1 łyżka
gorczycy,
sól i pieprz

Mięso umyte natrzeć musztardą i odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce.Cebulę posiekać, mięso obsmażyć na maśle, ułożyć w brytfannie, posypać cebulą, gorczycą i pieprzem. Piec mięso 30 minut, wyjąć, posolić i schłodzić. Pieczeń pokroić na cienkie plastry. Porcja (50g): 65kcal

 Wiosenna sałatka z jajami przepiórczymi

Sałata karbowana (lub inna),
pęczek rzodkiewki,
ogórek świeży,
100g pomidorków koktajlowych,
szczypiorek,
18 przepiórczych jaj,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 cienkie
kromki chleba razowego,
sok z cytryny,
łyżeczka musztardy,
sól i pieprz.

Z pieczywa grzanki (ok. 1cm na 1 cm) podsmażając chleb na suchej patelni. Sałatę porwać, dodać pokrojone w cząstki pozostałe warzywa. Oliwę wymieszać z musztardą, dodać sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Sałatę polać sosem, ułożyć połówki ugotowanych przepiórczych jaj, posypać grzankami i szczypiorkiem.
Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 115kcal

Dietetyczny sernik

0.5 kg chudego sera,
2 jajka,
2/3 szklanki cukru,
0.5 opakowania budyniu,
0.25 kostki margaryny lub masła,
bułka tarta.
Ser zmielić w maszynce do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem. Do większego naczynia włożyć masło, wyrobić je z serem, żółtkami, budyniem w proszku na jednolita masę. Ubić na sztywno białka i połączyć z masą. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posmarowanej bułką tartą formy (można nie smarować blachy tłuszczem tylko wyłożyć pergaminem). Piec 30-40 min. Uwaga – ciasto może lekko opaść po upieczeniu, co nie oznacza, że jest ono nieudane.

Sos tatarski

Jajka ugotowane na twardo,
2 korniszony,
4 łyżki grzybków w occie,
pęczek koperku,
szklanka jogurtu naturalnego,
sól, pieprz.

Jaja, ogórki, grzybki i koperek drobno posiekać. Jogurt lekko ubić trzepaczką i dodać resztę składników, przyprawić.

Zakwas do żuru wg Anny Burszowskiej

1. Do słoika wsypujemy 7-8 łyżek dobrej jakościowo mąki żytniej.
2. Zalewamy mąkę około 0,5l wody.
3. Przykrywamy słoik gazą lub ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni (pamiętajmy, żeby jeden lub dwa razy dziennie zamieszać).
4. Taki domowy zakwas powinien mieć przyjemny, mocno kwaśny smak (uważaj aby nie zapleśniał!).
5. Przechowywać możesz go w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet przez dwa tygodnie

 

 


Komentarze (1)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~lora2016-04-01 12:19:11 z adresu IP: (109.207.xxx.xxx)
jeżeli się odchudzasz bardzo pomocne staje się zastosowanie suplementu diety figurena slim który podkręca metabolizm i pozwala szybko schudnąć z nadwagi.