Gramy, radzimy i... grillujemy [PORADNIK]

Martyna Czerwińska | Utworzono: 2016-04-28 14:16
Gramy, radzimy i... grillujemy [PORADNIK] -

Podstawowe zasady:

  • Nie grillujemy na skrawkach mebli, makulaturze, plastikach. Najlepiej uzbroić się w dedykowany węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych (iglaki podczas spalania wydzielają rakotwórcze substancje)
  • Nie kładziemy bezpośrednio na ruszt potraw zawierających tłuszcz, ponieważ skapuje na rozżarzone węgle i ulega spalaniu, podczas którego powstają szodkliwe substancje. Używamy aluminiowych tacek lub folii.
  • Nie jemy spalonych, zwęglonych części jedzenia i nie przypalamy często
  • Mięso kroimy w chude plastry żeby nie wymagało długiej obróbki termicznej. Wtedy zachowuje swoje wszystkie składniki odżywcze
  • Warzywa grillujemy krótko
  • Wybieramy chude mięso lub ryby. Zawijamy je w folie aluminiową, ale lekko uchylamy, żeby się nie gotowało
  • Nie korzystamy ze sklepowych marynat i przypraw. Warto przeczytać skład i zrobić je samemu w domu.
  • Przygotowując sosy zastępujemy śmietanę i majonez jogurtem naturalnym. Zdrowe i pożywne są na przykład tzatzyki
  • Kwaśne marynaty sprawią, że twarde mięso takie jak jagnięciona stanie się delikatne i soczyste
  • Twarde warzywa takie jak cukinia, kabaczki, czerwone papryka i cebula najlepiej zapeklować.

Początek rozmowy o 14:30. Zapraszamy!


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.