Poradnik Zdrowego Stylu Życia: Chleb

Martyna Czerwińska | Utworzono: 2016-06-09 19:02 | Zmodyfikowano: 2016-06-09 15:12

Chleb nie musi zapychać i tuczyć - przekonaliśmy się dziś o tym na antenie Radia Wrocław. W Poradniku Zdrowego Stylu Życia Martyna Czerwińska gościła prof Zygmunta Gila, który na Uniwersytecie Przyrodniczym prowadzi badania nad pieczywem. Okazuje się, że jeśli zamiast mąki pszennej do jego wypieku wykorzystamy żyto, owies, jęczmień lub grykę to chleb podziała na organizm wręcz leczniczo. Pomaga w takich dolegliwościach jak miażdżyca czy cukrzyca. Im ciemniejszy tym lepszy, ale czytajmy etykiety lub pytajmy o skład , bo możemy dać się nabrać - podpowiada Zygmunt Gil.

Warto kupować pieczywo w piekarniach, a nie superkmarketach, gdzie ciasto zazwyczaj jest mrożone. Profesor zachęca też by samemu podjąć wysiłek i upiec własny chleb.



Przepis na chleb dla opornych:


Składniki:


500 g dobrej mąki, np żytniej
14 g drożdży suchych (dwie torebki po 7 g)
dwie łyżeczki cukru
dwie płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów owsianych
400 ml ciepłej wody
opcjonalnie przyprawy do smaku
nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy

Przygotowanie chleba:


Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy. Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

Chleb najlepiej smakuje po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.

Reklama

Komentarze (2)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Basia 2016-07-03 14:38:10 z adresu IP: (188.33.xxx.xxx)
Ja ostatnio bardzo szybko upiekłam chleb z kaszy gryczanej niepalonej. Zrobiłam ciasto z bardzo podobnych składników, tylko tam gdzie mąka to dałam kasze gryczaną. Wsadziłam do miktofalówki z pansonica która też może piec i pyszny chlebek był w niecałe 1, 5 godziny.
~Pisz2016-06-10 00:44:21 z adresu IP: (37.47.xxx.xxx)
lepiej o tym na czym się znasz o np. schetynowych OŚMIORNICZKACH