W Legnicy karmią jak w średniowieczu!

Andrzej Andrzejewski | Utworzono: 2016-09-18 21:15 | Zmodyfikowano: 2016-09-18 21:15
A|A|A

Fot: AA

Stołówka cieszy się dużym zainteresowaniem. Jednym z jej stałych klientów jest ks. prof. Bogusław Drożdż z Papieskiego Wydziału Teologicznego.

- To menu nie jest zbierane nie wiadomo skąd. To wszystko jest spisane - wiele tysięcy stron tekstu, które ona pozostawiła. Menu jest nie po to, by uciekać w grzech łakomstwa. Ona preferowała harmonijny styl życia, a harmonijny styl życia zawsze jest umiarem - podkreślił

W Jadłodajni - jak podkreśla dr Alfreda Walkowska - wszystkie posiłki przygotowywane są według receptur znalezionych w manuskryptach św. Hildegardy.

- Tutaj te dania są przygotowane z kontrolowanej uprawy orkiszu. Czyli orkisz jest w daniu, a potem już wybrane warzywa, owoce, czy na przykład dzisiaj jest mięso drobiowe, które u św. Hildegardy ma też swoje miejsce. A zatem orkisz jest w zupie, ale też pojawia się w drugim daniu - opowiada

Hildegarda z Bingen, zdaniem historyków, była najbardziej wszechstronnie utalentowaną kobietą w dwunastym wieku. To właśnie ją uznaje się za pierwszą kompozytorkę, ale również znana jest jako lekarka. Cztery lata temu została ogłoszona świętą.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~ewel
2016-09-19 22:09:11
z adresu IP: (83.24.xxx.xxx)
Ocena: 0
mam pytanie skad jest brany kurczak? bede niedlugo w L i chciałabym wpasc
Reklama