Przebudowa wrocławskiej "Zetki"

Andrzej Andrzejewski | Utworzono: 2016-11-16 18:55 | Zmodyfikowano: 2016-11-16 18:17
A|A|A

Specjalistyczne ekipy remontowe wrocławskiej firmy AKBiK sp. zo.o. właśnie zakończyły najważniejszy etap przebudowy - prace wyburzeniowe, wzmocnienie konstrukcji fundamentów i szkieletu budynku. Z ośmiu pięter wyburzono wszystkie ściany działowe, od strony ulicy Ślężnej i Kamiennej zniknęła fasada a wraz z nią fotografie zdobiące budynek. Betonowe pale wzmocniły fundamenty budynku. W tej chwili ekipy wrocławskiej firmy ocieplają nowy dach, montują fasadę od strony ulicy Ślężnej i Kamiennej, prowadzą prace związane z budową ścianek działowych, pionami centralnego ogrzewania, instalacjami wodno-kanalizacyjnymi i przeciwpożarowymi, oraz instalacją elektryczną i siecią logiczną. Przed zimą cały budynek zostanie zamknięty.

 

Prace potrwają do 2017 roku. Szklano-aluminiowy wieżowiec od strony ulicy Ślężnej zdobić będzie ułożona z liter przestrzennych nawa Uczelni, od strony ulicy Kamiennej logo Uniwersytetu. Wewnątrz budynku będą znajdowały się laboratoria komputerowe, pokoje dla pracowników naukowo-dydaktycznych i administracji Wydziału Zarządzania, Informatyki i Finansów, sala rady wydziału, bufet/kawiarnia, serwerownia i dwie windy. Budynek będzie wyposażony m.in. w nowoczesne systemy alarmowania pożarowego, dźwiękowego systemu ostrzegawczego, pełną infrastrukturę telekomunikacyjną i informatyczną ,sale dydaktyczne multimedialne, systemy oddymiania i napowietrzania, telewizji dozorowej, sygnalizacji włamania i napadu , w automatykę zarządzania budynkiem i oświetleniem. Obiekt będzie w pełni przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Wieżowiec powstał w technologii lat 70-tych. Przez ponad 30 lat wpisał się w krajobraz Wrocławia. Znany był z wielkoformatowych zdjęć studentów i wykładowców Uczelni zdobiących starą elewację. Budynek ma 36 metrów wysokości , 6 i pół tysiąca m2 powierzchni. W jego centralnej części znajduje się szyb windowy i wentylacyjny oraz sanitariaty. Elewację budynku podobnie jak w budowanym w tym czasie Poltegorze, wykonano z paneli aluminiowych wypełnionych pianką poliuretanową. Konstrukcja ścian osłonowych jak i przestarzałe instalacje wewnętrzne pochłaniały ogromne koszty związane z eksploatacją.

 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama