Derby od kuchni. Zaglądamy na talerze piłkarzy Zagłębia i Śląska

Michał Hamburger | Utworzono: 2017-04-22 08:00 | Zmodyfikowano: 2017-04-22 08:00
A|A|A

fot. Facebook

Żywienie profesjonalnych sportowców odgrywa bardzo ważną rolę. Jest składową sukcesu, czasem także czynnikiem porażki. Trenerzy, zarówno ci doświadczeni i świeżo po studiach, przykładają bardzo ważną rolę do potraw podawanym swoim podopiecznym. Nie ma już miejsca w zawodowym futbolu na jedzenie typu fast food. Wszystko jest przemyślane. O to w dolnośląskich klubach dbają zawodowcy.

Poznajemy dziś Zagłębie i Śląsk od kuchni. Obie ekipy współpracują ze specjalistami od żywienia, świetnymi szefami kuchni, kucharzami. Żadna z potraw lądujących na stole nie jest przypadkowa. Każda kaloria jest policzona, czas posiłku przemyślany.

O swojej roli w czołowych zespołach regionu, wymaganiach pracodawców, ale przede wszystkim menu piłkarzy, ulubionych smakach zawodników opowiadają dziś dietetyk Śląska dr inż. Aleksandra Zagrodna, Grzegorz Kaczmarek z Hotelu Śląsk i Piotr Kasprowski główny szef kuchni Lubinpex i restauracji Oberża. O swoich doświadczeniach z żywieniem w Lubinie i we Wrocławiu mówi też były gracz Zagłębia i Śląska Dariusz Sztylka.

Piotr Kasprowski przedstawia przykładowe menu miedziowych:

Na stole piłkarzy Śląska bardzo często pojawia się rosół. Podobno im bardziej delikatny, tym lepszy. Co na to Grzegorz Kaczmarek?

Dieta piłkarza i innych zawodowych sportowców wcale nie musi być nudna. Co prawa dominuje makaron, kurczak, ryba, ale można to podać na różne sposoby - dodaje Kasprowski:

Dariusz Sztylka dołącza do dyskusji o alkoholu w zawodowym sporcie. Czy jest na niego miejsce? Kilkakrotnie słyszeliśmy o aferach w reprezentacji. Ligowcy należą do świętych?

Menu piłkarzy Śląska przygotowuje Aleksandra Zagrodna. To ona w tej kwestii dzieli i rządzi w klubie. Posłuchaj całej rozmowy z dietetyk, która łączy współpracę z zawodnikami z pracą naukową na Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu:

Przepisy Aleksandry Zagrodnej

Delikatny rosół na mięsie drobiowym

Składniki:
kawałek kurczaka ( mogą to być udka, skrzydełka, lub po prostu porcja rosołowa )
skrzydło z indyka
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 duża cebula
1 por
posiekana natka pietruszki do ozdobienia
2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso i stawiamy na ogniu by się zagotowało. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa, a cebulę opalamy nad palnikiem gazowym. Kiedy nasz wywar się zagotuje, zbieramy z wierzchu szumowiny i wyrzucamy. Zmniejszamy ogień, wkładamy warzywa, ziarenka pieprzu, ziele i liście, przykrywamy delikatnie tylko uchylając pokrywkę i zostawiamy na około godzinkę. Po godzinie doprawiamy nasz rosół solą i pieprzem, po czym zostawiamy jeszcze na 1-2godz. na małym ogniu. Gotowy rosół podajemy z makaronem nitkami, posypany natką pietruszki i warzywami w nim ugotowanymi.

Batony energetyczne idealne przed lub po treningu

Składniki:
8,5 łyżek płatków owsianych,
8 łyżek płatków żytnich,
3 łyżki sezamu,
2 łyżki siemienia lnianego,
garść żurawiny,
garść pestek dyni,
5 łyżki płatków migdałowych,
1 soku i skórki z cytryny,
6 łyżek miodu

Przygotowanie:
Płatki owsiane, otręby oraz płatki żytnie delikatnie podpraż na patelni. Następnie dodaj sezam oraz siemię lniane. Wszystko utrzymuj na małym ogniu przez około 1,5 minuty. Po podprażeniu, zawartość patelni przesyp do miski, do której dodaj pozostałe składniki. Pamiętaj żeby podgrzać miód przed dodaniem go, aby miał lejącą konsystencje. Całość umieść znowu na patelni i wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie użyte składniki połączymy się. Uzyskaną jednolitą masę przełóż do formy, która musisz wyłożyć papierem do pieczenia. Odstaw wszystko na godzinkę, aby baton nabrał jednolitej konsystencji.

Grillowana pierś z kurczaka na warzywach

Składniki:
1 pierś kurczaka pojedyncza
1 papryka
1/2 cukinii
1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
ocet jabłkowy - 2 łyżeczki
pieprz kajeński - szczypta
cukier
świeże zioła do dekoracji
sól i pieprz

Przygotowanie:
Oliwę wymieszać z łyżeczką kuminu, solą i pieprzem. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć oliwą. Paprykę obrać ze skórki. Następnie warzywa pokroić i również natrzeć marynatą. Odstawić na minimum pół godziny do lodówki. Przecier pomidorowy wlać do garnka. Zagotować z resztą kuminu i octem. Dodać sól i cukier do smaku. Wyjąć kurczaka z marynaty, grillować smarując marynatą i odwracając raz w czasie pieczenia. Wyjąć warzywa i grillować z obu stron. Przed podaniem poprószyć pieprzem i posypać świeżymi ziołami. Podawać z sosem.

Przepisy Piotra Kasprowskiego

Sałatka z soczewicą

Składniki:
soczewica czarna
papryka czerwona
pomidorki koktajlowe
marchewka barbie
natka pietruszki
świeża mięta
miód wielokwiatowy
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sok z pomarańczy
nasiona Chia

Przygotowanie:
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 7 minut. Dodaj odrobinę soli tuż przed końcem gotowania. Soczewicę trzeba sprawdzać, a ponieważ jest przeznaczona do sałatki, nie może się rozpadać. Pokrój poszczególne składniki, wymieszaj wszystko, przed podaniem skrop sałatkę dressingiem z soków, oliwy, mięty, natki.

Tortilla orkiszowa z pieczonym kurczakiem

Składniki:
filet z kurczaka
pomidory malinowe
ogórek zielony
papryka
sałata lodowa
roszpunka
sałata strzępiasta
cebula czerwona
jogurt naturalny
koper świeży
olej z ostropestu
sok z limonki
bazylia świeża
sól himalajska
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Najlepiej samemu przygotować tortille orkiszowe. Wystarczy do tego 400g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 200ml gorącej wody, 3 łyżki oliwy z oliwek i odrobina soli. Składniki mieszkamy i smażymy tortille na gorącej patelni bez użycia tłuszczu. Na to nakładamy farsz, który powstaje z pokrojonych i wymieszanych ze sobą składników. Zawijamy, kroimy na kawałki i gotowe.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama