Jubileusz wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych

Piotr Kaszuwara, GN | Utworzono: 2018-04-20 21:31 | Zmodyfikowano: 2018-04-20 21:31
Jubileusz wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych - fot. Andrzej Owczarek
fot. Andrzej Owczarek

70 lat gastronomika we Wrocławiu. Dziś szkoła średnia przy ulicy Kamiennej uroczyście obchodzi swój jubileusz. Można skosztować ugotowanych przez uczniów potraw, zobaczyć, jak wygląda tzw. musztra kelnerów, a także porozmawiać z absolwentami, którzy licznie przybyli na urodziny swojej dawnej szkoły:

Szkoła istnieje od 1947 roku, a dziś 750 uczniów kształci się tu pod kierunkiem 87 nauczycieli w trzech głównych kierunkach – gastronomia, turystyka i hotelarstwo.

Wrocławska szkoła ma znanych absolwentów m.in. Roberta Polińskiego, jednego z szefów kuchni Unilever Food Solutions, a także uczniów np. olimpijkę w konkursach hotelarskich Sylwię Wójcik, czy Szymona Janeckiego, który zdobył staż w słynnym Atelier Amaro.



 


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.