Jubileusz wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych

Piotr Kaszuwara, GN | Utworzono: 2018-04-20 21:31 | Zmodyfikowano: 2018-04-20 21:31
A|A|A

fot. Andrzej Owczarek

70 lat gastronomika we Wrocławiu. Dziś szkoła średnia przy ulicy Kamiennej uroczyście obchodzi swój jubileusz. Można skosztować ugotowanych przez uczniów potraw, zobaczyć, jak wygląda tzw. musztra kelnerów, a także porozmawiać z absolwentami, którzy licznie przybyli na urodziny swojej dawnej szkoły:

Szkoła istnieje od 1947 roku, a dziś 750 uczniów kształci się tu pod kierunkiem 87 nauczycieli w trzech głównych kierunkach – gastronomia, turystyka i hotelarstwo.

Wrocławska szkoła ma znanych absolwentów m.in. Roberta Polińskiego, jednego z szefów kuchni Unilever Food Solutions, a także uczniów np. olimpijkę w konkursach hotelarskich Sylwię Wójcik, czy Szymona Janeckiego, który zdobył staż w słynnym Atelier Amaro.



 

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama