Jawor po raz 21. stolicą polskich piekarzy

Andrzej Andrzejewski, el | Utworzono: 2019-08-24 11:19 | Zmodyfikowano: 2019-08-24 11:23
Jawor po raz 21. stolicą polskich piekarzy - Fot: A. Andrzejewski
Fot: A. Andrzejewski

W ciągu dwóch dekad piekarze, którzy zjeżdżają do Jawora nauczyli nas, że z masy chlebowej da się stworzyć wszystko: słoneczniki, koguty, kiedyś była nawet małpka. Jeszcze w ubiegłym roku furorę robił aligator, zjedzony zresztą w ostatnim dniu Święta Chleba i Piernika. Dziś wystawcy podnieśli poprzeczkę. Wśród kramów na rynku miasta znaleźć można wypieczony z chleba młyn. Jednak największą furorę robi, uwaga: kombajn class turbo, który jest 70-centymetrową miniaturą oryginału. Ponoć najsmaczniejsze ma kółka. To dzieło Łukasza Wojtali z Biskupic k. Poznania. - No może jest nietypowy, wygląda nietypowo, ale to jest prawdziwy kombajn. Nawet widać, że zboże tutaj kosi. Musieliśmy zrobić rysunki techniczne, zaplanować, jakie elementy muszą zostać wypieczone, żeby je razem złożyć i żeby z tego powstał taki kombajn. Jedyny na świecie prawdopodobnie - opowiada autor.

W tym roku piekarze ustanowili nieformalny rekord imprezy - na jednym placu zebrali ponad 250 gatunków pieczywa. W imprezie bierze udział także blisko dwudziestu wystawców specjalizujących się w piernikarstwie. Dlatego na rynku miasta można znaleźć nie tylko słodkie, czy pieprzne pierniki - są też wypieki pokryte... jadalnym złotem. Arkadiusz Muła, dyrektor Muzeum Regionalnego w Jaworze podkreśla, że co roku rośnie też grono koneserów takich wypieków. - Możemy porównać smakowanie piernika do degustacji win - zwłaszcza wytrawnych - pierwsze wrażenie też jest nieco inne niż to, co nam się potem rozpływa po podniebieniu - wyjaśnia. 

W świetle najnowszych badań to Jawor, a nie Toruń, ma prawo do tytułu najstarszego polskiego miasta, w którym wyrabiało się pierniki. W dokumentach księstwa świdnicko-jaworskiego 7 lutego 1293 roku kronikarz wspomniał o "wyrabianiu ciast pieprznych" przez lokalnych mistrzów piekarskich. Do Jawora warto się wybrać nie tylko dziś. Święto Chleba i Piernika zakończy się jutro popołudniu.

Reklama

Komentarze (1)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~pieczywo - fe2019-08-27 11:28:46 z adresu IP: (88.199.xxx.xxx)
Wizualnie fajna sprawa. Ale czy to jest zjadliwe. Bo przecież pieczywo sprzedawane w piekarniach w dzisiejszych czasach, w 80% według mnie, nie nadaje się do jedzenia. Jest niesmaczne, nie czerstwieje. A czy jest szkodliwe, tego nie wiem. Zaczynam oduczać się konsumpcji pieczywa.