Coraz więcej winiarzy na Dolnym Śląsku. Produkują też mszalne [POSŁUCHAJ]

| Utworzono: 2020-09-03 05:55 | Zmodyfikowano: 2020-09-03 06:21
Coraz więcej winiarzy na Dolnym Śląsku. Produkują też mszalne [POSŁUCHAJ] - fot. Patrycja Dzwonkowska
fot. Patrycja Dzwonkowska

Na Dolnym Śląsku mamy ponad 30 profesjonalnych winnic, w tym dwie, których właściciele zdobyli certyfikat wina mszalnego. To oznacza, że ich produkt może być wykorzystywany przez księży do sprawowania liturgii. Marek Janiak, właściciel winnicy Jadwiga z Ozorowic koło Trzebnicy był pierwszym w naszym regionie (i drugim w Polsce), który zdobył taki dokument. Chciał w ten sposób pokazać, że robi naturalny trunek, a przy okazji sprawić, że dolnośląscy księża będę używali dolnośląskiego wina:

Ksiądz doktor Jacek Froniewski, kanclerz Kurii Metropolitalnej Wrocławskiej, który wydaje certyfikaty mówi, że bada się też to, czy do moszczu winnego nie jest dodawany cukier. Wino ma być naturalne, bez polepszaczy:

Winiarze przyznają, że certyfikat nie zwiększył ich sprzedaży w sposób znaczący. Jest jednak formą wyróżnienia się i pokazania, że się produkuje naturalne wino.

Posłuchaj materiału:

Reklama