Kiermasze wielkanocne - okazją do odkrywania nowych smaków

Piotr Słowiński, PP | Utworzono: 2023-03-22 14:55 | Zmodyfikowano: 2023-03-22 14:55
Kiermasze wielkanocne - okazją do odkrywania nowych smaków  - fot. Dom na Wzgórzu/FB
fot. Dom na Wzgórzu/FB

- Laureaci kulinarnego konkursu na potrawy regionalne organizowanego latem w Jeleniej Górze pojawią się na obu tych wydarzeniach - mówi Hubert Papaj, prezes Karkonoskiej Agencji Rozwoju Regionalnego:

Krajowy certyfikat pochodzenia regionalnego mają w Polsce 44 potrawy, a z naszego regionu jedynie miody z Borów Dolnośląskich. Regionalne certyfikaty mają natomiast m.in karp milicki, kilka rodzajów miodów, likier karkonoski, pstrąg kłodzki, chleby, czarne gołąbki, kyselnica, ogórki kiszone, czy - serwowane w Sudetach - śląskie niebo. - Są też takie potrawy, które były atrakcjami przed wojną, a dziś ich nikt nie produkuje, jak chełmskie kiełbaski - mówi mieszkaniec Chełmska Śląskiego Adam Antas:

- Wielkanoc to dobry czas dla wytwórców jedzenia - mówi Kamila Mazur, która od pół roku mieszka w Grudnie i tam hoduje zwierzęta oraz produkuje sery:

- Regionalne potrawy coraz częściej można kupić lub zamówić, ale nadal wymagają promocji, szczególnie poza Dolnym Śląskiem - mówi Bożena Pełdiak z Fundacji Kwiat Lnu:

Kiermasze wielkanocne są świetną okazją do poszukiwania nowych smaków. W regionie mamy też kilka specjalizujących się w tym miejsc. W kamiennogórskiej mleczarni można odbierać produkty zamówione bezpośrednio u rolników, a w Jeleniej Górze, w hali dawnego ZREMBU, zaczął działać specjalny bazar.

POSŁUCHAJ WIĘCEJ:

cz. 1

cz. 2

 

 


Komentarze (2)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Gosia2023-03-22 21:59:16 z adresu IP: (37.248.xxx.xxx)
Super jest ten targ rolny na Zrembie!
~Górskie Smaki 2023-03-22 18:35:41 z adresu IP: (5.173.xxx.xxx)
Polecam Targ Rolny Górskie Smaki Jelenia Góra ceglana hala przy Zrembie ul. Sobieskiego 53, w każdą sobotę od godz.9, tutaj kupisz naturalne produkty od lokalnych wytwórców, zapraszamy