Praca kucharza: dlaczego tak ważny jest dobór odpowiedniego ubrania?

Radio Wrocław | Utworzono: 2023-07-04 06:08
Dodaj do Wykop.pl
Praca kucharza: dlaczego tak ważny jest dobór odpowiedniego ubrania? - Materiał Sponsora/ fot. pexels.com
Materiał Sponsora/ fot. pexels.com


Dlaczego ubranie dla kucharza ma znaczenie?

Wybranie elementów z trwałych i przewiewnych materiałów jest kluczowe z wielu, różnych względów. Poniżej przedstawiamy listę zalet, które potwierdzają, że inwestycja w profesjonalne uniformy się… po prostu opłaca!

  • Higiena. Profesjonalne ubranie (np. czapka i fartuch) zapewnia ochronę przez brudem, bakteriami, drobnoustrojami i innym zanieczyszczeniem, które mogłoby przedostać się do jedzenia. W tym też celu profesjonalne ubranie wykonywane jest ze specjalnych mieszanek włókien, które ułatwiają czyszczenie i dezynfekcję. 
  • Bezpieczeństwo pracy. Profesjonalna kuchnia może być miejscem wielu licznych i niebezpiecznych elementów – tj. ostre narzędzia, gorące powierzchnie, para wodna, tryskający olej. Dedykowane ubranie kucharskie (zwykle z długimi rękawami) zapewnia ochronę przed możliwymi obrażeniami, a przemyślany fason gwarantuje komfort pracy.
  • Dbanie o wizerunek. Profesjonalne ubranie kucharskie (np. z logo restauracji), pomaga w budowaniu wizerunku. Kucharz staje się pewnego rodzaju symbolem danego lokalu, dbając tym samym o jego renomę i uznanie w oczach klientów. Dodatkowo spójnie ubrany personel kuchni oceniany jest jak schludny i bardziej profesjonalny.
  • Praktyczność i funkcjonalność. Ubranie dla kucharzy zaprojektowano tak, aby zapewnić im wygodę i swobodę ruchu podczas prac – tj. podczas krojenia, smażenia, dekorowania czy pieczenia. Głównie jest to zasługa stosowanych materiałów – elastycznych i oddychających.
  • Profesjonalizm. Schludny, starannie dobrany strój to oznaka prestiżu i powagi pełnionego stanowiska. Kucharz w ten sposób podkreślić może swoją rangę na tle całego zespołu. 


Z czego składa się strój kucharza?

No dobrze, ale z czego właściwie składa się uniwersalny, standardowy stój współczesnego szefa kuchni?

  1. Kurtka lub bluza kucharska. Jeden z podstawowych elementów, stanowiących o bezpieczeństwie szefa kuchni. Zwykle posiada długie rękawy (chociaż latem pojawiają się uniformy z krótkim rękawem) oraz zapięcie w postaci guzików lub zamka. Warstwa zewnętrzna wykonana jest z odpornego na plamy materiału, a środek zapewnia skórze komfort oraz przewiewność. Zdarza się, że bluza posiada dodatkowe kieszenie, na np. termometr piekarniczy, notatki, długopisy, wizytówkę. 
  2. Spodnie kucharskie. Najczęściej luźne, przez co zapewniają swobodę podczas kucania, przemieszczania się, sięgania do wyższych półek. Podobnie jak bluzy – wykonane są z wytrzymałych i elastycznych materiałów.
  3. Fartuch kucharski, który ochrania bluzę przed zabrudzeniem. 
  4. Czapka kucharska. Powszechnie nazywana chef hat. Chroni skalp przed wysokimi temperaturami oraz zmniejsza ryzyko wpadania włosów do przygotowywanych potraw. 
  5. Buty. Często pomijane i zapominane podczas tworzenia profesjonalnych uniformów. Konieczne jest, aby były antypoślizgowe, wygodne, idealne dobrane pod kątem rozmiaru oraz aby posiadały zamknięte noski. 

Pragniesz stworzyć idealny strój dla swoich kucharzy? Chcesz zagwarantować im wygodę i komfort pracy? Sięgnij już teraz po ofertę https://ubraniadlakucharzy.pl/.