Do dolnośląskich szpitali wracają... szpitalne kuchnie

Elżbieta Osowicz, BM | Utworzono: 2023-03-03 16:22 | Zmodyfikowano: 2023-03-03 16:23
Do dolnośląskich szpitali wracają... szpitalne kuchnie - Fot: zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Fot: zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Szpitalne posiłki nie muszą być niesmaczne. Udowadniają to między innymi placówki w Zgorzelcu czy Bolesławcu. Obie postawiły na własne kuchnie i dobrych kucharzy, do tego, jak przekonują, ich szefowie mają wpływ na to, co znajdzie się na talerzu. Jak mówi szefowa szpitala w Zgorzelcu Zofia Barczyk, z posiłków korzystają nie tylko pacjenci, ale także personel i okoliczni mieszkańcy:

Dzienna stawka żywieniowa w szpitalu w Zgorzelcu to 9 złotych. Za niewiele więcej, bo za 12 złotych karmi chorych Szpital Wojskowy we Wrocławiu, który także ma swoją kuchnię. - Każdego dnia przygotowywanych jest ponad 20 różnych diet - mówi Elżbieta Żórawińska – Brożek:

Na swoją kuchnie postawił też Szpital Kliniczny, każdego dnia przygotowuje około 1300 posiłków.

Czy szpitalne obiady mogą być, nie tylko zdrowe, ale także smaczne, o tym będziemy rozmawiali w Wieczorze z Dolnego Śląska po godzinie 20:00.

Posłuchaj całego materiału:


Komentarze (2)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Funkcjonariuszka2023-03-06 00:53:33 z adresu IP: (46.76.xxx.xxx)
Żre robale ?
~Znamy ten szpitalny wikt2023-03-03 17:59:44 z adresu IP: (93.105.xxx.xxx)
Porcje pewnie takie ogromne, że się przejeść nie da?