Jaja – doskonałe i zdrowe

Joanna Jaros, BM | Utworzono: 2022-04-16 08:17 | Zmodyfikowano: 2022-04-16 08:17
Jaja – doskonałe i zdrowe - Fot: zdjęcie ilustracyjne, Pixabay
Fot: zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Jedzmy jaja nie tylko w Wielkanoc, zachęca profesor. - W jajku znajdują się większość potrzebnych człowiekowi witamin i nie tylko - mówi Tadeusz Trziszka:

Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, najlepiej jeść jajka na miękko, gotowane 4-5 minut. - W jajach na twardo, czy smażonych, ubytek cennych składników może wynieść nawet 13 procent. Mitem jest, że jajka podnoszą poziom cholesterolu - dodaje profesor:

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże ? Trzeba je wrzucić do szklanki z wodą. Jeżeli trzyma się dna, znaczy że ma mało powietrza i można je śmiało jeść. Gdy jajko pływa w wodzie, istnieje duża szansa, że jest zepsute.

Reklama

Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.