Święta u Czechów

Piotr Słowiński | Utworzono: 2017-12-25 11:11 | Zmodyfikowano: 2017-12-25 11:11
A|A|A

Wigilia to najważniejszy dzień świąt Bożego Narodzenia dla wielu Czechów. , Štědrý den czyli „szczodry dzień" to dzień wolny od pracy, kiedy po uroczystej kolacji prezenty przynosi Ježíšek, czyli Dzieciątko Jezus. Na stołach nie ma jak w Polsce barszczu z uszkami ani kutii, ale tak jak u nas przy stołach gromadzą się całe rodziny, mówi Frantisek Molik z Nachodu:

- Świętem jest u nas dawanie prezentów pod choinkę. Tradycyjnie zupa rybna lub grzybowa. Potem karp i sałatka z ziemniaków. 

Na stole pojawia się też zwykle smażony karp, lub karp w sosie z dodatkiem piernika i suszonych śliwek, choć tak jak w Polsce ryba ta jest wypierana przez łososia. Jest też zwykle kotlet schabowy. Podawany jest też zapiekany pęczak z grzybami i czosnkiem. Wśród słodyczy serwowanych w świąteczny wieczór są m.in. rogaliki waniliowe czy ciasto z migdałami. Boże Narodzenie po czesku to Vánoce. Pod choinką w wielu domach ustawiane są szopki bożonarodzeniowe, nawet takie papierowe. Czeską tradycją jest też odwiedzanie w wigilię grobów bliskich.

Wigilia jest dniem ustawowo wolnym od pracy, a Czesi nie tylko spotkają się dziś na uroczystych kolacjach, ale też odwiedzą groby bliskich. W domach są choinki, są też szopki bożonarodzeniowe, nawet papierowe. Na stołach nie może zabraknąć kilku potraw mówi Danuta z przygranicznego Zaclerza:

- W Czechach zupa z ryby. Na drugie danie są ryby - karp. A ostatnio łosoś. Tradycyjnie je się karpia i sałatkę ziemniaczaną. 



Sałatka ziemniaczana z jajkami i majonezem podawana na zimno. W wielu domach obok karpia na stole jest także do wyboru smażony schab. Podawana jest też zupa grzybowa i ciasteczka, a także chałka z bakaliami.

REKLAMA

Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Reklama